2017. december 3., vasárnap

Ha furulyás találkozó, akkor Érszőllős


Akár ez is lehetne a mottója az évente megrendezésre kerülő zenés alkalomnak. Az idei már a hetedik találkozó volt, és idén is az Érmellék különböző szegleteiből érkeztek a furulyás csoportok, felkészítő tanáraik kíséretében, hogy Isten dicsőségére és egymás örömére zenéljenek. És a hangsúly valóban a felszabadult örömzenélésen van, hiszen ez nem verseny, itt nem kell senkit sem legyőzni, esetleg csak a saját félelmünket és az izgalmunkat. Megszokhattuk, hogy ezek a találkozások családias légkörben telnek, és örömmel nyugtázzuk minden alkalom végén, hogy jó volt újra találkozni, együtt muzsikálni.

A találkozó házigazdája egy rövid áhítattal kezdte meg az együttlétet a 150. zsoltár versei alapján és arra buzdított, hogy az Istentől kapott tálentumokkal dicsérjük az Urat, mert méltó rá, mert erre teremtett bennünket, és ezáltal a mennyei dicsőítésbe is bekapcsolódhatunk. Az igei szolgálat után, Hermann Csaba, egyházmegyei zenei előadó köszöntötte a megjelenteket, majd a furulyacsoportok által elkészített zeneművek következtek. Idén Albisról, Bihardiószegről, Ottományból és Érmihályfalváról érkeztek a csoportok, hozzájuk csatlakozott a helybeli gyülekezet három furulyacsoportja. A változatos repertoárban egy- és többszólamú művek, zsoltárok, gyermekénekek, az énekeskönyv énekei, valamint klasszikus zeneművek is helyet kaptak, igazi zenei kavalkádban volt része a hallgatóságnak. Az elhangzottakat ezúttal Bodnár Lajos, éradonyi lelkipásztor értékelte, aki külön megköszönte azt a lelkesedést, amivel a csoportok tagjai szolgáltak, egyúttal biztatta is őket a munka folytatására, hiszen a gyümölcse meglátszik.

A találkozó végén még elfurulyázták közösen az 503. dicséretet kánonban, majd átadásra kerültek az emléklapok és a résztvevők egy közös fotó erejéig összeálltak az úrasztala körül, hirdetve az utókor számára, hogy itt voltak, részt vettek és örömmel szolgáltak a VII. Érmelléki Ifjúsági Furulyatalálkozón. Az alkalmat követő szeretetvendégség alkalmával tovább fokozódott a jókedv, a felkészítő tanárok pedig már a jövendőt tervezték. Ha az Úr is úgy akarja, jövőre újra Érszőllősön találkozunk, Advent első vasárnapját megelőző vasárnap délutánján. Reméljük a résztvevők köre is bővülni fog és egyre többen kapnak kedvet ez együtt zenélésre. „Hiszen Istenünkről énekelni jó; hiszen őt dicsérni gyönyörűséges és illendő dolog!” Zsolt 147,1. Soli Deo Gloria!

Illyés Tamás, 
érszőllősi lelkipásztor