2014. december 1., hétfő

VIII. Egyházkerületi Bibliaismereti Vetélkedő


November 22-én, szombaton Magyarkécen került megrendezésre a Királyhágómelléki Bibliaismereti vetélkedő, immár nyolcadik alkalommal. Az egész napos program az Érmelléki Református Egyházmegye, a Kécenlét Egyesület, a Magyarkéci Református Egyházközség és a Királyhágómelléki Református Ifjúsági Szövetség (KRISZ) közös munkája, valamint Margitta Város Önkormányzata és a Communitas Alapítvány támogatása révén valósult meg.

A magyarkéci református templom

Az idei évben 11 csapat mérte össze tudását a vetélkedő során, mely csapatok a kilenc egyházmegyéből érkeztek az eddigi évekhez hasonlóan, névszerint: Apahegy (Nagybánya), Mikola (Szatmár), Érendréd (Nagykároly), Érszőllős és Margitta (Érmellék), Jákóhodos (Bihar), Kraszna és Kémer (Szilágysomlyó), Désháza (Zilah), Nagyzerind (Arad), Temesvár-Belváros (Temes). A mostani vetélkedőre is az egyházmegyei megmérettetésen keresztül vezetett az út a legfelső, kerületi szakaszra. A mostani vetélkedőre a Királyok első és második könyvéből kijelölt részekből kellett a versenyző ifjaknak felkészüljenek.

Csoportkép a résztvevőkkel

Az érkező csapatokat és kísérőiket a kéci gyülekezet szendviccsel és forró teával várta, valamint nassolni valókkal megterített asztallal. A verseny énekléssel és áhítattal kezdődött, előbbit az Élő Kövek együttes, utóbbit Illyés Tamás érszőllősi lelkipásztor szolgáltatta. Az igehirdető a Krisztus-követésről és kereszthordozásról szólt az ifjakhoz, s kiemelte, hogy ennek a vetélkedőnek is az a lényege, hogy a versenyzők közelebb kerüljenek az Úr Jézushoz. Az elcsendesedés után ismét dicsőítés következett, majd Mike Pál házigazda és szervező köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntéssel egy időben a csapatok megkapták az erre az alkalomra készült pólókat, melyekért már megérte továbbjutni, valamint mindenki kapott írószert és egy kis csokoládét is az energia növelése érdekében. A vetélkedőn 50 kérdésre keresték a szervezők a választ, éspedig 5 részre felosztva azokat.

Élő Kövek

A szünetekben az Élő Kövek énekei frissítették a csapatokat, valamint félidőnél a kéci gyülekezet gondoskodott újabb tea, gyümölcs és keksz ellátásról. Míg a csapatok a templomban vetélkedtek, addig a zsűri tagjai (Jakó Sándor, Bán Alpár és Kurta Szabolcs) a gyülekezeti házban folyamatosan javították a tesztlapokat.

Zabán Bálint-Károly 

A verseny után dr. Zabán Bálint-Károly lelkipásztor tartott előadást a Királyok könyvéhez kapcsolódóan. Sokszor meghökkentő képeket és tárgyakat felhasználva, de végig izgalmas és lendületes előadás volt arról, hogy ki is a mi életünk királya, s hogy milyen jeleket hagyott és hagy a Királyok királya.

 

Ebéd után került sor a díjkiosztó ünnepségre. Minden résztvevő kapott emléklapot és könyvjutalmat is a pólók mellé, valamint az első helyezettek könyvcsomagokat és mivel időhiány miatt a különdíjas játék elmaradt, ezért a társasjátékok is szétosztásra kerültek a díjak mellett. 

 I. hely: Érszőllős (Érmelléki eme.)

 II: hely: Kraszna (Somlyói eme.)

 III. hely: Margitta (Érmelléki eme.)

A dobogó legfelső fokára új csapat állhatott fel az érszőllősi csapat (Veres Bianka, Pápai Natália, Erdei Virág és Somogyi Izabella) személyében, letaszítva a trónról a tavalyi két elsőt, így a második helyen Kraszna (Juhos Lóránd, Juhos Ágota, Nemes Emília és Boldizsár Heidi), míg a harmadik helyen Margitta (Csordás Zsuzsa, Csordás Klára, Kiss Imre és Forgács Péter) csapata végzett. Amúgy az első három csapat között csupán egy-egy pont döntött a helyezések tekintetében. Gratulálunk nekik!

Dinnyés József 

A nap zárópontját Dinnyés József vidám és már-már adventi hangulatú koncertje adta. Végül áldáskívánással indultak útra a csapatok, egy szép és áldott nap után.


Jakó Sándor
egyházmegyei ifjúsági előadó