2010. december 7., kedd

Kárpát-medencei Imanap Érmihályfalván

Kárpát-medencei Imanap Érmihályfalván

Reggeli Újság / erdely.ma
Sütő Éva
2010. december 07.

Vasárnap délután az Érmelléki Nőszövetség találkozót tartott Érmihályfalván és a hagyományokhoz híven december első vasárnapján közösen imádkoztak a nemzetért, az elesettekért, a nélkülözőkért, az egyházért, lelkipásztorokért, az egyházi iskolákért, a kórházakért, valamint a családokért.


Az érmelléki asszonyok szövetségéről, melyet az ’56-os mártír, Sass Kálmán alapított, a házigazda-lelkipásztor, Balázsné Kiss Csilla beszélt. A nőszövetséget Sass Kálmán kivégzése után feloszlatták; a rendszerváltást követően alakult meg újra, és azóta is működik, számos testvérszövetséggel egyetemben.

Vendégek is jöttek ez alkalomból. A mihályfalvi nőszövetség a Debrecen–Kistemplom–Ispotály egyesített gyülekezetét látta vendégül. Igét hirdetett Papp Tibor lelkipásztor. Az énekkari szolgálatot a vendéggyülekezet Lauda Dominum kórusa látta el, Baliga Ádám karnagy vezényletével. A kórus, mint elhangzott, csak hagyományos református énekeket énekel. Mostani szolgálata alkalmából adventi, valamint karácsonyi dalokkal is megörvendeztette a hallgatóságot.

Karászi Rozália, az Érmelléki Nőszövetség elnöke is köszöntőbeszédet mondott, majd Rákosi Jenő, az Érmelléki Egyházmegye esperese, szentjobbi lelkipásztor is üdvözölte a Kárpát-medencei Imanap alkalmából összegyűlteket és a közelgő ünnepekre való tekintettel jókívánságait is közvetítette a nőszövetség, valamint a két gyülekezet felé. Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor történelmi évfordulókról is megemlékezett, így Sass Kálmán 1958. december eleji kivégzését is megemlítette, hozzáfűzve, hogy a mihályfalvi lelkipásztort és ’56-os társait a román állam még ma is hazaárulóként tartja nyilván. Megemlékezett 2004. december 5-ről is, amikor az elszakadt, kirekesztett nemzet úgy érezte, se otthona, se hazája többé, majd kifejtette, hogy a mai idők történései bebizonyították: a nemzet egyetlen nap alatt, egyetlen jó döntéssel oszthatatlanná és erőssé válhat. Az Érmelléki Nőszövetség ezért a napért is imádkozott minden december első vasárnapján – hangzott el Sass Kálmán templomában, ahol a mártír halálának 52-ik évfordulója alkalmából a szószék elé a fényképét is kifüggesztette hajdani gyülekezete.