2017. október 26., csütörtök

Porrá égett álmok - porból való feltámadás


A jobbágyfalvi kórussal immár három éve vagyunk nagyon jó, szinte testvéri jellegű barátságban. Hol mi, hol ők hívnak bennünket vendégszerepelni. Nagyon jól érezzük magunkat együtt, igazán megszerettük egymást. A tavasszal szörnyű hírt kaptunk. 2017. március 25-re virradóra leégett a Nyárádmente egyik legkedveltebb pihenőhelye, a jobbágyfalvi Tündér Ilona vendégház kempingje. Az üdülőhely tulajdonosa a jobbágyfalvi kórus egyik tagja Szász Csaba Levente. Nekünk nagyon kedves ez a hely, hiszen mi is voltunk már itt elszállásolva a kórussal, gyülekezeti tagokkal. A már említett Tündér Ilona kempinget közel húsz év kétkezi munkával építette Szász Csaba és felesége Kinga, a család mindenét feláldozta, hogy álmát megvalósítsa. Vasárnap hajnalban szinte minden a tűz martalékává vált, a befejezéshez közelálló szálláshelyektől a lakószobáig minden hamuvá, korommá lett. A tűzkárosult család megsegítésére gyűjtési kampány indult. Az isteni gondviselés megindította az emberi szíveket, már másnap szóltak a telefonok, érkeztek a bátorító szavak, ígéretek, felajánlások. Mi is, bihardiószegi reformátusok pénzadománnyal támogattuk a családot. Azóta is folyik a munka, épülnek a falak, a tető, s ahol néhány hónapja a rosszakarat vagy a természet pusztított, ott ismét diadalmaskodott az élet. Nem elpusztult, elhagyatott tanya lett a Tündér Ilona, hanem újra hangos, újra olyan hely, ahová visszajárnak a turisták, táborozók, kulturális csoportok. 


Szeptember 30-án a Szász család a részben újraépített Tündér Ilona Völgyben rendezett ünnepség keretében köszönte meg mindenkinek a sok segítséget, adományokat, a biztató szavakat. Erre az ünnepségre kórusunk is kapott meghívást, íly módon megköszönve a bihardiószegi reformátusok segítségét. A rendezvényt a helyi katolikus plébános és unitárius lelkész, valamint Bara László református tiszteletes úr kezdték, kérve Isten áldását e helyre. Ezután kulturális műsorok következtek, melyen mi is részt vettünk. Kórusunkkal egyházi és magyarságunkat erősítő énekekkel tettük szebbé ez alkalmat. Hallhattunk német és magyar népdalokat a Kakasdi énekkar előadásában, magyar nótákat és könnyűzenei dalokat is a helyi tehetségek műsorában. A szórakoztató programok után Szász Csaba Levente tulajdonos megható beszédében elmondta, hogy „sohase kételkedjünk a magyar emberekben, mert amikor bajban vagy, nagyon sokan segítő kezet nyújtanak. Nem is szabad mondani, hogy irigyek vagyunk, amikor ennyi jó ember jön segíteni rajtad. Isten áldja a segíteni akaró embereket!”

A gyönyörű napfényes tájat lassan beárnyékolták a fák lombjai és a meleget felváltotta a nekünk még nagyon szokatlan hideg. Mindenki elfoglalta szállását és felkészültünk a fagyos éjszakára. A faházikó, amikben aludtunk, elég hamar lehűlt, de szerencsére túléltük és reggel újult erővel, felkészülve a hosszú útra hazafelé újra köszönthettük egymást. A finom reggeli elfogyasztása után elbúcsúztunk a házigazdáktól, Csabától és Kingától. Nagy örömünkre a tiszteletes úr egy rövid szovátai kirándulást is betervezett. Lehetőségünk volt megnézni és körbejárni a Medve-tavat. Gyönyörű környéken sétálhattunk, beszívván magunkba a friss erdei levegőt. Kár lett volna kihagyni. Elindulásunk előtt alkalmunk volt sétálni és ajándéktárgyakat vásárolni Szováta utcáin.

Útban hazafelé megálltunk Körösfőn, majd közösen meguzsonnáztunk a Királyhágón. Jó volt együtt tölteni ezt a néhány napot, köszönjük a lehetőséget e csodás kirándulásra. Isten áldása legyen a vendéglátók és mindnyájunk életén.


Ghitea Angéla
Bihardiószeg