2017. augusztus 25., péntek

ÉRDA-gyermektábor Micskén


Istennek legyen hála, ismét megrendezésre került a nyári gyermektábor az Érmelléki Református Diakóniai Alapítvány (ÉRDA) szervezésében, július 17-21. között. 
 

 
Gyermekeink az egyházmegye különböző szegleteiből érkeztek, összesen 30-an. Ebben az évben, ahogyan eddig is, a micskei Sámuel gyermekotthon adott helyet a tábornak. A tábor Balla Júlia diakónus vezetésével zajlott. Megérkezésünkkor mindenki elfoglalta a helyét, majd Budai Mónika helyi tanítónő vezetésével a nagy csapat elindult a helyi focipályára, ahol ismerkedős játékokban vettek részt. Az ismerkedés után természetesen elengedhetetlen volt egy barátságos házi focibajnokság a fiúk és lányok között, melynek végeredménye 2-2 lett, s így mindenki nagy örömmel térhetett vissza a tábor területére. Vacsora után még egy kis csapatjátékban vehettek részt a gyermekek, majd mindenki eltette magát a következő napra, hiszen a másnappal indult a tényleges program. 
Másnap a torna után reggeli következett, majd az ebédlő részen kezdődhetett a bibliai történetekkel való ismerkedés. Ezeken az alkalmakon az idei gyermek-bibliahét anyagát alapul véve tanultunk új történeteket, aranymondásokat, énekeket. Később sor került a történet lerajzolására, mely rajzokból szebbnél szebb alkotások készültek, s látszott, hogy a gyermekek hogyan is képzeltek el egyes bibliai történeteket. A kézimunka is nagy elfoglaltságot jelentett, hiszen mindenki nagy gondot fordított arra, hogy a legszebb kézimunkát készíthesse el, s ezekből is szép számmal készültek nagyon szép darabok. A délutáni program, pedig minden képzeletet felülmúlt, hiszen bár csak egy napra volt bejelentve, mégis már akkor elmehettünk kicsit strandolni. Szerdán és csütörtökön is hasonlóképpen zajlottak a programok. Szerda délutáni meglepetés-programunk a helyi tájház bejárása volt, ahol Zöld Margit történeteiből ismerkedhettünk meg elődeink életével. Csütörtökön délután ismét strandolás volt a közös kikapcsolódás programja, majd estére következett a már jól bevált Ki mit tud? Itt mindenki bemutathatta, hogy mit tud, volt, aki furulyán játszott, vagy épp mesét mondott. Igazi kis család lettünk a végére. Másnap a reggeli után búcsúzkodás következett, s az utunk haza, a sok új emlékkel, baráttal és testvérrel a szívünkben. 
Ezzel véget ért az idei nyári tábor, melyen Istenünk hatalmas áldása volt érezhető végig. Hálás vagyok Neki a gyermekekért, akik ott lehettek, s kicsit kiszakadva, abból, amit maguk mögött hagytak, új közösségre, új családra találhattak. Igazán gyermekek lehettek, gondok nélkül, Vele.

Ez úton is szeretném megköszönni a finom ételeket, a konyhás-nénik állhatatos munkáját, hatalmas szeretetét. Köszönöm Balla Júliának, a Bertalan házaspárnak, hogy ott lehettem, láthattam, tapasztalhattam, növekedhettem szeretetben. Köszönöm, hogy vannak, akik foglalkoznak ezekkel a gyermekekkel, hiszen egy mosoly, egy ölelés már rengeteget jelent.

Turucz Imola
teológus-lelkész hallgató