2017. május 30., kedd

Érmellékiek a dobogón


Erdődön került megrendezésre április 29-én a VI. Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedő és Ifjúsági Találkozó.

Idén öt egyházmegye tizenkét csapata érkezett a rendezvényre: Kispereg, Pécska-Pereg, Szentleányfalva és Nagyzerind (Arad), Jákóhodos (Bihar), Jankafalva és Szalacs (Érmellék), Kraszna két csapattal, Szilágyborzás (Szilágysomlyó), Mikola és Erdőd (Szatmár).

Az érkezőket a Bízz Band egyházmegyei ifjúsági zenekar szolgálata fogadta, majd Jobb Domokos egyházkerületi ifjúsági előadó buzdította a lelki harcokban való kitartásra az ifjakat.

Az egyháztörténeti vetélkedő, mint az előző évben, idén is két részletben zajlott. Luther Mártonról és a magyar reformációról tettek bizonyságot az ifjak először úgy, hogy egy 100 pontos tesztet oldottak meg, melyet Fórizs Enikő magyartanárnő készített el, majd egy fogalmazást/esszét kellett írjanak, kreativitásukra is támaszkodva, a Keresztes-Szőke Erzsébet által ajánlott címek valamelyike alapján.

A vetélkedő rendkívül szoros volt, és talán az előző évek versenyeinél is nívósabb. Az egyáltalán nem könnyű tesztek megoldása után tizenkettőből tíz csapat több mint 75 százalékos teljesítményt nyújtott. Az első helyezést 99 ponttal a Szatmár megyei Mikola hódította el, revansot véve a tavalyi évért, amikor ők maradtak a dobogó második fokán. 

 
II. hely: Jankafalva

Csupán csak egy ponttal maradt le a 2016-os győztes Jankafalva (Bodó Bianka, Petrila Hortenzia, Szabó Natália-Tamara és Varga Vanda-Paula), így ők lettek a másodikok. Dícséretre méltó az, hogy bár a csapat fele kicserélődött, mégsem esett vissza a teljesítmény, s csak egy hajszálon múlt a címvédés.

A harmadik helyezés az újonc Szalacsé lett (Kuzmányi Csaba, Szántó Amarilisz, Szántó Judit és Szegedi Dávid), s ezáltal érmelléki túlsúly keletkezett a vetélkedő képzeletbeli dobogóján. Nekik is gratulálunk, hatásos belépő volt a versenyre részükről, sőt ígéretes jelzés volt a többieknek, hogy a jövőben még számolni kell az újonnan érkezett csapattal is. 

 
III. hely: Szalacs
 
Az egyéni versenyt, azaz a dr. Buzogány Dezső teológiai professzor által felajánlott díjat ketten nyerték: Kuzmányi Csaba Szalacsról és Komori Viktória Szentleányfalváról. Így itt is büszkélkedhettünk érmelléki győztessel. Őket követte a jákóhodosi Balog Natália és a mikolai Zsiga Zsanett.

Az ifjúsági- azaz a SZIKE-istentisztelet, mely még az eredményhirdetés előtt zajlott le Varga Tamás-Sándor teológiai hallgató tartotta, s a megújulás lehetőségére sarkalta az ifjakat a rendezvény igei mottójával: „Újuljatok meg lélekben és gondolkozásotokban!” (Ef 4,23) Tóbiás Tibor-György kisperegi lelkész, aradi missziói előadó a reformációról tartott egy nagyon élvezetes és sok érdekességet tartalmazó előadást.

Végül a budapesti Hanna Projekt rendkívül igényes könnyűzenei produkciója zárta ezt a szép napot. Ők saját szerzeményekkel is előrukkoltak, de ismert dicséreteket is énekeltek: Eljöttem, hogy áldjam; Rejts most el; Csak állok; Menedék…

Úgy hiszem, hogy büszkén kijelenthetjük, hogy ifjaink hozzátették a maguk részét a Reformáció 500 jubilemi év méltó megünnepléséhez, hiszen 3 dobogós hellyel tért haza a két érmelléki csapat. Gratulálunk nekik, és köszönjük, hogy idejüket, szorgalmukat és tudásukat áldozták egyházmegyénk jó hírnevének gyarapításában. Isten áldása legyen életükön!

Jakó Sándor
jankafalvi lelkipásztor