2017. május 16., kedd

"Én is szeretek alkotni!" - Fogyatékkal élők találkozója Székelyhídon"Én is szeretek alkotni!" címmel indult útjára május 3-án az ÉRDA szervezésében az a program, mely a fogyatékkal élők számára különböző kézműves foglalkozásokat rendez. Első alkalmunkat Székelyhídon a református gyülekezeti teremben tartottuk. Meghívásunkra összesen 11 fogyatékkal élő érkezett Nagyváradról a „Méhecske” műhelyből és az Érmellék különböző falvaiból: Gálospetri, Ottomány, Kiskereki, Székelyhíd, Bihardiószeg. Különböző fogyatékossággal élnek ezek a fiatalok: autizmus, süket-némaság, nyitott hátgerinccel vagy oxigénhiánnyal születettek, sclerosis-multiplexes, szellemi fogyatékosok. Ismerkedős játékunk után máris belemélyedtünk a gyertyakészítés örömébe.Nagyon kíváncsian figyelték, hogy hogyan is készül a gyertya, milyen egyszerű az elkészítése. Csipkével vontuk be a kis üveget, hogy díszesebb legyen. 
A gyertyaöntés után az anyák napi képeslap elkészítéséhez fogtunk, mivel hétvégén anyák napja volt, gondoltuk meglepjük édesanyáinkat egy-egy szép kis kézimunkával. Nagyon nagy szeretettel és örömmel barkácsoltak, vágtak, ragasztottak, volt, aki saját elképzelése szerint díszítette ki képeslapját. 


A kézműves foglalkozás végeztével 6 órától átmentünk a városi Múzeumba a Tordasi Szivárvány Együttes koncertjére. Az együttes Magyarországról, Tordasról érkezett hozzánk az Érmelléki Diakónia meghívására. Erdélyi turnéjuk záró alkalma volt ez a koncert. 8 fős csapatukra jellemző az, hogy ők maguk is -4-en közülük- fogyatékkal élnek, 2 kerekes székes és 2 szellemi fogyatékos. Munkájukkal, zenélésükkel szeretnék megismertetni magukat és felhívni mindannyiunk figyelmét, hogy fogyatékkal bár, de lehet értékesen, hasznosan, sok-sok szeretetet hordozva élni. 


Vinczéné Pálfi Judit, a Keresztyén Diakónia elnöke volt meghívottunk, nem véletlenül, hisz ő általa léptem kapcsolatba az együttessel. Ő is köszöntötte az egybegyűlteket, kik sajnos kevesen voltak, de reménykedem abban, hogy akik jelen voltunk, nem bánták meg, hogy megismerték ezt a remek és vidám csapatot, akik nagy szeretettel énekeltek nekünk különböző régi slágereket.  
Köszönjük minden résztvevőnek, fogyatékkal élőknek is, akik eljöttek, hogy más „sorstársakkal” is megismerkedjenek, kimozduljanak megszokott szürke hétköznapjaikból és kipróbálják magukat különböző tevékenységekben.

Balla Júlia,
diakónus