2016. augusztus 29., hétfő

VI. Egyházmegyei Zenetábor


„Dicsérjétek az Urat mert Ő jókedvet mutat…”

Ezzel a jókedvvel és Isten dicsérettel kezdődött és telt el az idei évben is a zenetábor a hegyközszentmiklósi termálfürdőn. Amely immáron a hatodik alkalommal került megrendezésre július 18 és 23 között az érmelléki református egyházmegye szervezésében.

52 fiatal dicsérte együtt az urat hangszerekkel és énekszóval a jól összeszokott tanári csapattal egyetemben. A több településről, egyházmegyékből érkezett táborozók furulyán, gitáron és zongorán tanulhattak kezdő és haladó szinteken. Ebben a következő tanárok, kántorok próbáltak a fiatalok segítségére lenni Balogh Kata Boglárka egyetemista (gitár) Ghitea Angéla kántornő-zenetanárnő (furulya), Fehér Arthur zenetanár (gitár), Fülöp Gábor kántor-zenetanár (billentyű) és Pop György kántor (billentyű).Megpróbálták a lehető legjobban átadni ismereteiket, tudásukat és összhangba hozni a fiatalok hangszerjátékát valamint énekét.

A hét a tanulás, a jókedvű zenélés, az előadások hallgatása, a szorgalmas gyakorlás és persze a szórakozás, fürdőzés jegyében telt el. A testi és szellemi feltöltődés mellett a fiatalok lelki táplálékot is kaphattak a reggeli és esti áhitatok alkalmával, amelyet a környékbeli lelkipásztorok, teológusok, vallástanárok tartottak.

A zenés napok hamar elszaladtak és az összekovácsolódott kis csapat bemutathatta mivel gyarapodott az együttöltött egy hét alatt.


A zárókoncertre a hegyközszentmiklósi református templomban került sor szombat délelőtt egy Istentisztelet keretén belül. Ahol Bozsoky Jonathán Benjámin székelyhídi segédlelkész hirdette Isten Igéjét a Lukács evangéliuma 18 részének 1-8 versei alapján kitartásra buzdítva a fiatalokat. Kitartásra, elsősorban a naponkénti szüntelen imádkozásban utána pedig a szorgalmas gyakorlásban, zenélésben és az Istent dicsőítő szolgálatokban. Az igehirdetést követően a táborozók zárókoncertjén furulya, gitár és zongoradarabok hangzottak el, valamint ifjúsági énekek, népdalzsoltárok és református énekeskönyvünk énekei. Zárómomentumként Bárdos Lajos „Tábortűznél” című négyszólamú népdalfeldolgozását adta elő a tábor kórusa.

Isten iránti hálával tekintünk vissza az elmúlt eredményes hétre, hiszen az Ő áldása kísért és vezetett a tanulásban, zenélésben, éneklésbe, dicsőítésben és magasztalásban. 

A 2016-os zenetábor lényegét és tartalmát Fehér Arthur zenetanár a következő verssorokban így foglalta össze: 

Találkoztunk, vártuk a jót s a szépet
S mindazt mit lelkünkbe súgott a természet
Dúdolva a széllel megannyi zsoltárt
Zenélve, dalolva építettünk oltárt

Hoztuk mindazt, mit szívünk énekelt
Dicsőítve az Alkotót s az életet
Hegyközszentmiklós zenetáborában
Éltünk s zenéltünk szép harmóniában

A jövőre nézve jó reménységünk van afelől, hogy visszatérő és új lelkes zenélni vágyó fiatalokkal gyarapodhatunk és zenélhetünk „szép harmóniában”.

Herman Csaba
egyházmegyei zenei előadó