2016. május 10., kedd

Michiel de Ruyter (The Admiral) - filmbemutatóMichiel de Ruyterről gyakran olvashatunk egyházi lapokban különféle megemlékezések kapcsán. A híres holland hajós, katonai stratéga személye és tettei, különösen a magyar református prédikátorok megmentése méltán teszik ismereté és híressé számunkra is mind a mai napig. Életéről magyar nyelven ez idáig az egyetlen, elsősorban a fiatalabb nemzedék számára a Koinonia kiadó gondozásában jelent meg könyv: A.Korpershoek-Van Wendel De Joode – De schrik van de oceaan. Het leven van Michiel Adriaanszoon de Ruyter (Utrecht. 1986); Az óceán ura. Michiel de Ruyter admirális élete (Kolozsvár, 2003).

Roel Reiné holland rendező bátor vállalkozásba kezdett, amikor filmet készített az admirális életéről, amit 2015-ben mutattak be a holland mozik. A filmmel, melynek forgatókönyvéhez mintegy 6 éven keresztül folyt elmélyült kutatás, nemcsak az admirálisnak, hanem nemzetének, a 17-ik század egyik tengeri nagyhatalmának is méltó emléket állított. A film végigkíséri de Ruyter életének fontosabb állomásait, realisztikusan mutatva be a kort, és a személyeket is. Mellőzi a túlzó kritikát, nem csap szélsőségekbe, a filmet méltató kritikusok és történészek egybehangzó véleménye szerint hiteles képet ad a 17-ik századi hollandiai állapotokról. A színészek kiválasztása a szerepekre találó, Frank Lammers kiválóan alakítja de Ruytert, Barry Atsma mint Johan de Witt nyújt hiteles alakítást, Sanne Langelaar pedig Annát, az admirális hűséges párját formálja meg emlékezetes módon.

A tapasztalt rendező számára a több mint 50 korhű helyszín adott volt, az ízlésesen fényképezett filmben csak a tengeren zajló csatajeleneteknél használtak számítógépes trükköket (CGI), a flották mennyiségbeli megsokszorozására, és a hajók elsüllyedésénél. Több hajót is replika formájában újraépítettek, az admirális „De Zeven Provincien”-t kifejezetten a filmhez, a „De Batavia” nevű pedig már 1995 óta a Lelystad-i kikötőben várta, hogy újra fontos szerephez jusson Hollandia történelmében.

A látványvilágot a korabeli világhírű holland festők alkotásai ihlették, a film nyitójelenetében pl. Johannes Vermeer 1658-as „De Melkmeid” c. festménye változik mozgógéppé. A kosztümök Madridban és Londonban készültek, a film zenéjét pedig Trevor Morris készítette, aki több, történelmi filmhez, siker-sorozathoz (Vikingek, A Tudorok) komponált kiváló érzékkel zenét. Trevor beutazta egész Hollandiát, maga is múzeumokat látogatott, hogy ihletet gyűjtsön a film zenéjéhez.

A filmet a mozik sajnos kevés országban vetítették Hollandián és Belgiumon kívül, ezért a DVD-kiadásnak is nagy hiányossága, hogy a holland nyelvsávon kívül csak az angol felirat nyújt lehetőséget a szövegértésben. A készítők figyelme arra viszont kiterjedt, hogy egyszerre két változatot is készítsenek a korhatár-besorolás miatt: egyet 12, egy másikat 16 éven felülieknek. Az alacsonyabb korhatáros változat esetében sem maradunk le semmiről, néhány apróbb, durvább jelenet maradt csupán ki a másik változathoz képpest, hiszen összességében a rendező nem akció-filmet, véres, brutális látványvilágot kívánt forgatni, hanem egy hiteles történelmi drámát, tanulságokkal.

A filmet a már említett okok miatt a dvd-boltok polcain nehéz lesz megtalálni, de az internet segítségével beszerezhető. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt.


Kulcsár Árpád lp.