2015. november 16., hétfő

5 éves Érmelléki Furulyás Találkozó és 10 éves érszőllősi furulyáscsoport
Ebben az esztendőben újra - immár hagyományosan - az érszőllősi gyülekezet adott otthon az V. Érmelléki Ifjúsági Furulyás Találkozónak. Öt településről jelezték részvételi szándékakat a zenei eseményen: Albis, Érmihályfalva, Érsemjén, Értarcsa és Jankafalva. A házigazdák furulyás csoportjaival és gyermekkórusával kiegészülve több, mint 80 ifjú gyűlt hát össze, hogy furulyával és énekhanggal dicsérje az Urat.

A családias hangulatú együttlét Illyés Tamás házigazda lelkipásztor rövid áhítatával kezdődött. A 113. zsoltár szavai alapján a lelkipásztor egy frappáns történet elmondása után, Isten dicséretének a fontosságáról és szükségességéről beszélt. Isten erre teremtett mindnyájunkat és egyedül Ő méltó arra, hogy dicsérjük és magasztaljuk Őt azokkal a tálentumokkal, amiket tőle kaptunk. Az áhítat után a furulyacsoportok szolgálata közvetkezett. Jó volt hallani a sokszínűséget, elhangzottak egy- és többszólamú művek egyaránt. A változatos repertoárban gyülekezeti énekek, népdalok és népdalzsoltárok, ifjúsági- és gyermekénekek is helyet kaptak, de megszólaltattak klasszikus szerzők műveiből is. A furulyás szolgálatok végén az érszőllősi gyermekkórus lelkes éneke következett. 


A szolgálatokat Hermann Csaba, egymázmegyei zenei előadó értékelte és köszönte meg, kiemelve a fejlődést, a szép harmóniát és a bátorságot, amivel a csoportok szolgáltak. Egy-egy emléklap is kiosztásra került a furulyacsoportok számára.

A találkozó fénypontját emelte, hogy az érszőllősi gyülekezeti furulyaoktatás idén jubilált. Tíz évvel ezelőtt kezdte meg Péter Ella, zenetanár a furulyaoktatást a gyülekezetben és erre az alkalomra meghívták mindazokat, akik az elmúlt 10 esztendőben szolgáltak a furulyacsoportokban. Két olyan tag is volt, akik végigszolgálták a 10 évet, a kezdő csoporttól a quartettig. Péter Ella rövid beszámolót tartott az elmúlt 10 év eseményeiből. Az otthoni gyülekezetben való sokszori szolgálatokon kívül, részt vettek ifjúsági és ökumenikus kórustalálkozókon, imaheti szolgálaton, és más vendészolgálatokon. A kemény munka mellett az oktató arra is figyelt, hogy a szolgálóknak legyen lehetőségük felüdülni is: kirándulásokat szervezett számukra Nagyváradra, Kolozsvárra, Szentjobbra és egyéb közös összejöveteleket, melyek nagyban hozzájárultak a jókedv megőrzéséhez és a lendület megtartásához. 


Az istentisztelet végén szeretvendégség várta az ifjú szolgálattevőket és az őket elkísérő felkészítő tanárokat, kántorokat, valamint a család- és gyülekezeti tagokat. A szeretetvendégség csattanója egy nagy torta volt, amit a tíz éves jubileum alkalmából ajándékozott Péter Ella zenetanár a találkozón résztvevők számára. 


Örömmel tölt el bennünket, hogy a furulyás találkozók megszervezése töretlenül halad előre, a kezdeti nehézségek ellenére. Az érszőllősi gyülekezet, mint a találkozó egykori kezdeményezője, szeretettel ad helyet minden évben ennek az ifjúsági alkalomnak, buzdítva más gyülekzeteket is, hogy lehetőség szerint kapcsolódjanak be a vérkeringésbe. Köszönet a gyeülekzetekben fáradozó oktatóknak és szolgálattevőknek. Istené legyen mindenért a dicsőség!

Illyés Tamás Zoltán, 
érszőllősi lelkipásztor