2015. július 30., csütörtök

Vakációs gyermek-bibliahét Bihardiószegen


Ezen a nyáron is megrendeztük és megtartottuk a bibliahetet. Minden napunk egy-egy bibliai történethez kapcsolódott, mely történet mellé mindig egy-egy kérdést is feltettünk és kerestük a választ reá.

Már első nap 35 gyermeket vonzott a jól megszervezett program. Első napi kérdésünk: Ki áll mögöttem? A válasz: a szüleim. Anna és Sámuel történetét tanítottuk meg a gyermekeknek szerepjátszás formájában. Mint megszoktuk aranymondás és énekek tanulása is várt a résztvevőkre. A játékok és a napi történethez fűződő kézimunka közt finom uzsonnáról a Bihardiószegi Lórántffy Zsuzsanna Nőszövetség gondoskodott.

A második napi kérdésünk: Ki áll mellettem? A válasz: a testvérek, a család. Mária és Márta történetét a „Nagy Fazék” mesélte el. A létszám másodnapra megduplázódott, de örömmel tapasztaltuk, hogy a gyermekek a nagy létszám ellenére ezt a történetet is nagy szeretettel és figyelemmel fogadták.

A harmadik nap kérdése: Ki áll körülöttem? Melyre rövidesen választ kaptak a gyermekek: a barátok, akikkel körülveszem magam. A történet nem is lehetett más, mint: A gutaütött meggyógyítása. A napi énekek, kézimunkák és játékok tökéletesen kapcsolódtak a történethez úgy, mint a történet aranymondásai. A gyermekek örömmel fűztek szíveket, kötöttek karkötőket barátaiknak, szeretteiknek.

A negyedik nap témája: A nagy vacsora volt. A szépen, lakomára megterített asztal mellől hangzott a történet. Fel is tettük a kérdést: Ki áll ellenem? A válasz: aki visszautasít, aki nem fogadja el a meghívást.

Elérkezett az ötödik nap, amin már közel 90 gyermek hallgatta Isten üzenetét, mely A tékozló fiú példázatát mutatta be más formában, mint ahogyan iskolában tanuljuk. A történetet egy süket-néma mutogatta el, igazi hatást és érzéseket keltve a jelenlevőkben. Feltevődött a kérdés: Ki áll felettem? Ki más? Isten. Az ötödik nap aranymondását egy kitárt-ölelő karra írtuk fel és tanultuk meg.

A hatodik napon szalonnasütéssel és a tanultak ismétlésével zártuk a hetet. Vasárnap az Úr házában bemutatták a gyermekek, milyen jó kedvvel tudnak énekelni és az Úrról bizonyságot tenni. Mindenki, e hét bezárásakor csak egy dolgot sajnált, hogy véget ért a bibliahét. Minden nap az éneklésben és a gyermekek irányításában nagy segítségemre volt Ghitea Angéla kántornő, Domokos Klára és Szőnyi Eszter óvónők, Nagy Blanka, aki a gitárkíséretet biztosította az énekléshez. Köszönöm kitartó munkájukat és türelmüket. Valamint hála és köszönet a Nőszövetség tagjainak, akik minden nap a lelki táplálék mellett testünket is táplálták finomságokkal, és azoknak a családoknak, akik támogatták friss zöldséggel, gyümölccsel ezt a rendezvényt. Köszönet az IKÉ-seknek: Nagy Henriettának, Nagy Krisztinának, Kun Lehelnek, Kocsis Zoltánnak, akik mindent megtettek, hogy gördülékenyen zajlódjanak napi foglalkozásaink.

Makkai Sándor egykori református püspök szavainak felidézésével szeretném zárni beszámolómat: „Csak az evangélium ismerete alapján születhet meg a mainál egy tökéletesebb, új nemzet.”

Nagy Ilona
vallástanárnő