2015. július 30., csütörtök

V. Zenetábor Hegyközszentmiklóson

Ebben az évben is istentisztelettel és zárókoncerttel ért véget az Érmelléki Református egyházmegye zenetábora a hegyközszentmiklósi református templomban július 25-én szombaton.

Az Istentiszteleten Balázsné Kiss Csilla érmihályfalvi lelkésznő hirdette az igét a 2 Mózes 9, 13-16 alapján, biztatva a fiatalokat, hogy találják meg küldetésük célját ás szolgáljanak embertársaik és gyülekezetük épülésére. zenés összeállításban elhangzottak népdalzsoltárok, hangszeres művek, ifjúsági énekek és spirituálék.

A tábor immáron ötödik alkalommal került megrendezésre a hegyközentmiklósi termálstrandon július 20 és 25 között.

A tavalyi évhez hasonlóan nemcsak érmellékről jelentkeztek fiatalok, hanem a szilágysomlyói, nagybányai és bihari egyházmegyékből is.

A következő településekről érkeztek fiatalok:Berettyószéplak, Bihardiószeg, Csokaly, Érbogyoszló, Érkeserű, Érmihályfalva, Gálospetri, Hegyközkovácsi, Hegyközszentmiklós, Jankafalva, Kágya, Kémer, Koltó, Micske, Nagyvárad, Székelyhíd.


A táborban idén 67 olyan fiatal jelentkezett, akik elsősorban valamilyen hangszeren akartak megtanulni, vagy éppen fejleszteni kívánták a már meglévő ismereteiket. Lehetőségük volt a furulya, a gitár és a szintetizátor között választani, ugyanis az oktatás és foglalkoztatás ezen a három fajta hangszeren folyt napi több órában. A hangszeroktatást szakképzett kántorok, zenetanárok végezték.

A furulyásokat Ghite Angéla bihardiószegi kántor- zenetanárnő tanította.

A gitároktatást Kiss Huba-Ernő, Nagyvárad-olaszi kántor-zenetanár és Balogh Kata Boglárka székelyhídi diáklány végezték. Fülöp Gábor koltói kántor-zenetanár és Pop György érmihályfalvi kántor pedig szintetizátoron tanították az erre jelentkezőket.

A napi tevékenységek áhítattal kezdődtek és fejeződtek be, amely alkalmakon a helyi és a környékbeli lelkészek szolgáltak közöttünk és próbáltak minden nap igei útravalóval ellátni minket, hogy ne csupán zenei tudással hanem lelki táplálékkal is gazdagodjunk.


A foglalkozások és a zeneórák mellett egy rövid előadássorozatra is sor került, amelyeken Orosz Otilia Valéria egyházkerületi zenei előadó népdalokat tanított, és a népdalok világába próbálta bevezetni a fiatalokat.


Emellett egyik délután a nagyváradi Egyed Ferenc kézműves látogatott el a táborba aki saját készítésű archaikus hangszereket (havasi kűrt, dobok, köcsög duda...) mutatott be és szólaltatott meg, amelyeket a fiatalok is kipróbálhattak.


A sűrű programok mellett az ifjaknak lehetőségük volt a temálfürdő vizében hűsölni, ami igen kedvelt része volt a napi tevékenységeknek, felüdülést nyújtva testnek és léleknek. A nap fáradalmainak levezetésére esténként különböző játékokra (karaoke, ki mit tud?), valamint esti sétákra is sor került a hét folyamán.Utolsó este pedig a tábortűz fényénél énekelhettek a táborozók.

A jövőre nézve jó reménységünk van afelől, hogy ennek a zenetábornak folytatása lesz az elkövetkezendő esztendőkben is, ifjaink épülésére, zenei és hitbéli fejlődésére, gazdagodására.

Herman Csaba
egyházmegyei zenei előadó