2015. május 8., péntek

Kapcsolatban a "kapcsolattal" - Székelyhídiak az érszőllősi ifjúsági csendesnapon


2015. március 21-én, szombaton, a Székelyhídi Ifjúsági Keresztyén Egyesület 17 tagja részt vett az Érszőllősön megrendezett csendes napon. A résztvevőknek a lelki elcsendesedésen belül lehetőségük nyílt kapcsolatot teremteni mind horizontálisan, mind vertikálisan.

A program reggel 9 órakor indult regisztrálással, valamint egy reggelivel, amit mozgalmas programok követtek. Miután a közel 130 fő befejezte a regisztrációt, a gyülekezeti házból átvonultunk a templomba, ahol a házigazda, Illyés Tamás tiszteletes köszöntötte a résztvevőket egy igével, mint első falat lelki kenyérrel, első kapcsolattal. A programot dicsőítés követte, ahol a kezdetben feszélyezett vendégsereget az Élő Kövek irányították Isten befogadó karja, dallamai közé.

Miután sikerült megteremtsük az első kapcsolatot fölfelé, egymás között is kapcsolatok kialakítására törekedtünk, ismerkedő játék segítségével, ahol nem csak egymás nevét, hanem azt is megtudhattuk ki kivel vacsorázna legszívesebben. Az ezt követő áhítatot Magyar Norbert tartotta, bevezetve a jelenlévőket az ezt követő előadás témájába.

Az előadást Bán Alpár nagykágyai tiszteletes tartotta, de mint hamar kiderült, feladata az előadás készítése során az volt, hogy beszéljen nekünk mindenről. A nap témája a kapcsolatok. Úgy ember és ember közötti kapcsolatokról szó esett, mint ember és Isten közötti kommunikációról. A kommunikáció évszázadában, az emberek egyre kevesebbet kommunikálnak. Valami baj van a kommunikációval, valami baj van az emberrel, de vajon miért? Olyan problémák merülnek fel, mint szülő nélküli gyermekek, Isten előtt össze nem köttetett házasságok, válások, bizalmatlanság. Mindez mára olyan súlyossá fajult, amit egyszerűen úgy nevezünk: bizalmi válság. De vajon milyennek teremtette Isten a kapcsolatainkat? Az előadó a soktípusú kapcsolataink közül, a házasságot, a párkapcsolatot bontotta ki leginkább. Isten megteremti Ádámot, s majd megteremti Évát neki, mert "nem jó az embernek egyedül lenni". A párkapcsolat a legszélesebb körű érzelemcsoport. Az ember ebből a kapcsolati formából szerzi a legtöbb örömöt, a legtöbb bánatot, s ugyanakkor sok kérdés merül fel, melyet szőnyeg alá söprünk, mert nem kapunk konkrét választ a felől, hogy mit gondol Isten mindezekről. A párkapcsolat az a kapcsolat, amellyel Isten legszívesebben magyarázza, az Ő és ember közötti kapcsolatot, így a kérdésekre a válasz, az Istennel való kapcsolatunkban van. Ha vele rendben van a kapcsolatunk, a párkapcsolatunkban és képesek leszünk döntéseinket úgy hozni, hogy Istennek megfelelőek legyünk.

A párkapcsolatról áttértünk a családra, s a biztos családképre miszerint, csak egymást szerető szülők képesek biztos jövőt teremteni gyermeküknek.

Az előadást követő fórumon lehetősége nyílt a résztvevőknek, hogy meg nem válaszolt kérdéseiket feltegyék. Ezek olyan kérések voltak, mint "Létezik a barátság fiúk és lányok között?", "Mi az a család?", „Hogyan viselkedjünk hitetlen szülőkkel?” vagy, hogy szeressen egy gyerek olyan szülőt akinek cselekvéseit elítéli. Ezekre a bonyolult kérdésekre az előadó, valamit a jelenlévő lelkészek adtak válaszokat együttesen.

Az előadást és a fórumot egy ebéd szakította meg, valamint egy születésnapi meglepetés, mivel az egyik résztvevő a közelmúltban töltötte 18. életévét. A szabadidőben a résztvevők kávéházban fogyaszthattak forró csokit, capuccinot, illetve bólét, továbbá kapcsolatot teremthettek, sétálhattak, valamint a sportkedvelők kosarazhattak és focizhattak. A napot dicsőítéssel, köszönet nyilvánítással és hálaadó imával zártuk, hogy minden rendben ment. Istennek hála kapcsolatot teremthettünk Közte és egymás között, megtapasztalva az Ő általa egymásban elrejtett csodát.

Balog Kata Boglárka
székelyhídi ikés