2015. január 19., hétfő

"Egy hangszer hadd legyek" - Tálentum zenekar


A Tálentum zenekar nem ismeretlen a Református Érmellék olvasói előtt sem. Jónéhány szolgálatuk volt már Érmelléki keresztyén gyülekezetekben. A zenekar idén már 12 éves múltra tekint vissza, és a tagcserék ellenére a szolgálat iránti elkötelezettségük töretlen maradt. A közelmúltban a fiatalok számára elérhetővé tették magukat az egyik legnagyobb internetes közösségi portálon, a Facebook-on, valamint, egészen egyedi módon, okostelefonra letölthető applikációt készítettek, amelynek segítségével mindenki, aki a szolgálatuk iránt érdeklődik, nyomon követheti őket. A zenekar egyik alapítójával, zenei vezetőjével, Gavrucza Nagy Lászlóval beszélgettünk.

– Mikor alakult a zenekar?
– 2002-ben alakultunk, nyáron, de az első szolgálatunk decemberben volt Magyarókerekén, egy adventi-karácsonyi műsort játszottunk, a helyi lelkész beiktatásán.

– Kikből alakult a zenekar?
– Az első, alapító tagok Margittai Tamás, Tamás Péter Tibor és jómagam voltunk, aztán hamarosan csatlakozott a csapathoz Hegyi Gyöngyi és Nagy Móni is. Régről, még gyerekkorunkból ismertük egymást, Tamás Péter Tibor már szolgált azelőtt a lányokkal. Mindannyiunkat Tempfli Ádám tanított matekre és gitárra, szájharmonikára.

– Hogyan döntöttetek a Tálentum név mellett?
– A feleségem, Emese találta ki ezt a nevet, ez tetszett nekünk a legjobban, hiszen mindenki kapott valamilyen tálentumot, és szerettük volna gyarapítani ezeket, és ezekkel szolgálni Istent.

– Az elmúlt több mint egy évtized során bizonyára sokfelé koncerteztetek. Még számon tartjátok, hogy hány fellépésetek volt?
– Több mint 400 szolgálatunk volt eddig. Heti egy alkalommal tudunk csak próbálni, hiszen minden tagnak munkahelye van, vagy még iskolába jár. Igyekszünk az időhiány ellenére is minden felkérésnek eleget tenni.

– Ha jól tudom, több külföldi szolgálatotok is volt már.
– Igen, nagyon nagy áldás volt számunkra, hogy a 2007-es erdélyi turnénk után, 2009-ben Angliában, Skóciában és Írországban szolgálhattunk, 2010-ben pedig Hollandiában hirdethettük a magunk módján az evangéliumot. Jó néhány Magyarországi szolgálat is van már mögöttünk, de hisszük, nem a helyszín számít, hanem a személyes kapcsolat.
Írország második legnagyobb katedrálisában is szolgáltunk, Longfordban, több mint ezer ember előtt egy vasárnapi misén, és szolgáltunk már egy családi házban öt embernek Oláhszentmiklóson, a Bihari szórványok egyikében. Hatalmas élmény ilyen kicsi közösségben szolgálni. Nagyon meglepődtek, és nagyon jól esett nekik. A longfordi hatalmas katedrális is élmény volt számunkra, ám a személyes kapcsolat és közvetlen visszajelzés a fontosabb.

– Érmelléken merre léptetek fel?
– Jónéhány szolgálatunk volt már az Érmelléken, pl. Székelyhídon, Értarcsán, Magyarkécen, Margittán, Érszőllősön, és még több más helyen. Mindig szívesen megyünk az Érmellékre is.

– Az évek során stúdióban is jártatok, felvettétek a dalaitokat.
– Igen. 8 lemezt vettünk fel eddig, sorrendben: Tálentum koncert, Ünnep, Fehéren, Kis Karácsonyi Koncert, Isten és ember, van egy angol nyelvű lemezünk Find the piece címmel, egy Mozaik című, ami egy válogatás lemez eddigi felvételeinkből, és a Tálentum 10, amit a 10 éves fennállásunkra jelentettünk meg. A felvételek mind magánkiadásban jelentek meg, önerőből, ezekhez a koncertjeinken lehet hozzájutni, és adományokat szoktunk elfogadni érte. Ezekkel nem kereskedni szeretnénk, hiszen a bejövő összegek épp csak arra elegendőek, hogy a hangszereket karbantartsuk. Sokkal fontosabb, hogy az evangélium (ebben a formában is) eljusson minél több emberhez.

– Az idők során változtak a zenekari tagok. Jelenleg kik alkotják a Tálentumot?
– Valóban, voltak tagcserék, most jelenleg a fiatal generáció erősít minket. A régiek közül Tamás Péter Tibor maradt, aki basszusgitáron, gitáron játszik, és énekel, jómagam, aki énekelek, gitározom, szájharmónikázom, és az ifjabb nemzedék, akire nagyon büszke vagyok, a nagyfiam, Gavrucza Nagy Pál (13 év), ő zongorázik, énekel, és ütőshangszereken játszik, valamint Visky Miriám (13 év), aki nemrég csatlakozott, most ő egyedül alkotja a női vokál-szekciót a zenekarban. Egy kiforrott hangzásvilág után elég nehéz volt a legutóbbi zenekari átszerveződés, ennek ellenére megtaláltuk a közös hangot minden értelemben. Most kicsit másképp szól a Tálentum, reméljük mindenkinek tetszeni fog ez az új hangzás is. Az eddig fellépéseinken jó tapasztalataink voltak. Tehetséges fiataloknak adtunk lehetőséget a fejlődesre, azzal, hogy bevettük őket a zenekarba, akik kiválóan megállták eddig a helyüket. Jó példát is szeretnénk ezzel mutatni, hogy fiatalon is lehet az Úrnak szolgálni.

– Milyen jővőbeni terveitek vannak?
– Nem szoktunk tervezgetni. A fontos számunkra az, hogyha meghívnak valahova, akkor el tudjunk menni. Most a csapat tagjai közül egyesek iskolába járnak, mások dolgoznak. Ezt össze kell hangolni, ezért bízunk benne, hogy minden felkérésnek eleget tudunk tenni. Bárhová elmegyünk, felekezeti hovatartozástól függetlenül, ahol hiszik a Szentháromságot, és Jézus Krisztust életünk megváltójának vallják.

– A gyülekezeti szolgálatok mellett hol szoktatok még szolgálni?
– Fontos, hogy a rendezvény, vagy bármi, ahová elmegyünk fellépni, ne legyen a mi hitbeli megyőződésünkkel ellentétes. Felléptünk már kiállitás megnyitóján is, de szolgáltunk mennyegzőben is. Mindenhol ugyanazt képviseljük, ugyanazokkal a dalokkal. Minden rendezvényre elmegyünk, de mint függetlenek, nem akarunk egy párt színeiben sem tetszelegni.

– Miből fedezitek a zenekarral járó kiadásokat?
– Önfenntartó zenekar vagyunk, a szolgálatokért természetesen nem szoktunk pénzt kérni, de ha valamilyen adományt tudnak felajánlani, nem utasítjuk vissza. A fenntartáshoz nyilván nem kevés pénz kell. A cd-k után befolyt adományok is ehhez járulnak hozzá. Az útiköltséget természetesen a meghívó állja.

– A családjaitok hogyan élik meg ezt a sok utazást, próbát, szolgálatot?
– Maximálisan támogat bennünket a család, mindenki nevében mondhatom, ez nagyon fontos, és jól esik. Hálásak is vagyunk érte!

– Mit láttok, tapasztaltok a koncertjeitek kapcsán, hogyan élik meg a hitüket az emberek manapság?
– Az én meglátásom szerint az, amit népegyházi érzésnek is nevezhetünk, átalakulóban van, az igazán élő gyülekezetekben sikerül egyre inkább a hangsúlyt a legfontosabb helyre tenni. Ezek általában a kisebb lélekszámú gyülekezetek. Egy nagy gyülekezetben ezt bizonyára sokkal nehezebb megszervezni. Neo-reformáció kellene. Szerintem a keresztyén hit megtartó ereje jelenleg a legjobban a mikroközösségekben működik. Azt is hiszem, hogy a minőségi zenével, jól megfogalmazott evangéliumi üzenettel tehetjük még istenközelibbé, mélyebbekké a gyülekezeti alkalmakat.

– Isten áldását kívánjuk további szolgálatatokra, életetekre!
– Hálásak vagyunk Istennek az eddigi 12 évért, reméljük, hogy jövőre sikerül megint eljutni sok helyre. Ugyanakkor mindig hálásan gondolunk Tempfli Ádámra, aki annak idején felfedezett bennünket. Neki ez úton is köszönjük!
Köszönjük a családjainknak a sok támogatást, bízunk benne, hogy tovább tudjuk folytatni még sokáig ezt a szolgálatot!


A Tálentum zenekar elérhető az interneten Facebook-on, a talentumtag.blogspot.com oldalon, valamint a talentumtag@gmail.com e-mail címen, valamint személyesen Gavrucza Nagy László, a 0736‑343‑474-es telefonszámon.

Az androidos applikáció a blog-oldalon található, ingyenesen letölthető.

Az interjút lejegyezte: Kulcsár Árpád