2014. november 24., hétfő

Vakációs Bibliahét Értarcsán

Hálás és vidám szívvel emlékezünk vissza az idén nyáron is megszervezett gyermek-evangelizációs hétre, ami a KOEN alapítvány programjának köszönhetően ismét nagyon színvonalasra és tartalmasra sikeredett.


Isten kegyelméből harmincöt-negyven fős gyereksereg – tele izgalommal és kíváncsisággal – töltötte meg nap mint nap templomunk padjait. Az idei év témája „Válaszút” volt. Isten gyakran állít minket választás elé már kisgyermekkorunktól fogva. Napjainkban, mikor egyre nehezebbnek érezzük a jó és rossz közötti döntést, Isten akaratának megtartását, rajtunk való tervének beteljesítését, különösképpen szívügyünknek éreztük, hogy gyülekezetünk gyermekeinek a legnagyobb felelősséggel mutassunk irányt, utat e nehéz kérdésekben.

A hét programjában ószövetségi történetekkel, azoknak hithőseivel és döntéseikkel ismerkedhettünk meg, mint pl. Gedeon, Ruth, Dávid vagy Noé. A bibliai történetek átadását minden nap egy jelenet előzte meg, amit az ifisek adtak elő, megkönnyítve az üzenet megértését. Így a hét komplexitását a változatos történetek szereplői, férfiak és nők egyaránt, fiatalok és idősek adták, akik mindannyian döntést kellett hozzanak egy helyzetben, valami vagy valaki mellett. Ennélfogva, a gyerekek megérthették, hogy Isten hűséges követői sem mentesek a nehéz helyzetektől, sőt, annál nagyobb felelősség terheli őket. Viszont ez a teher nem feltétlenül kell nehéz legyen, mert a mi Urunk gondviselésében biztonságban vagyunk. Egyetlen feladatunk, hogy teljesen Rá hagyatkozzunk, és a megfelelő időben kellő bölcsességgel megajándékoz minket a legnehezebb döntések és választások közepette is.


A napi program délelőtt 10 órakor kezdődött és 13-14 óráig tartott, amit nagyon tartalmasan töltöttünk el/meg: a történetek megtanulásával, amikor is a gyerekek elmondhatták véleményüket, beleélhették magukat a szereplők helyzetébe, döntéseik súlyába. Minden nap új aranymondást tanultak, és az előző napikat is ügyesen felmondták, valamint az aktuális történethez kapcsolódó énekeket is napról-napra nagy lelkesedéssel tanulták meg. Emellett különféle játékokkal, vetélkedőkkel és rengeteg kézműveskedéssel töltöttük a hetet. Mint minden évben, a szombatot a tanulságos, lehetőleg bibliai történetet feldolgozó rajzfilmek, filmek megnézésére szenteltük, ami a gyerekek számára a hét egyik fénypontja volt.

Már hosszú évek óta szülők és gyermekek számára egyaránt, az év legkedveltebb része a vakációs bibliahetet lezáró szülők délutánja, ami idén is igen színvonalas lett. A vasárnap délutáni istentisztelet keretében a nagyobbak előadták a bibliai történetekhez kapcsolódó kerettörténeteket, jeleneteket, a kicsik szinte „küzdöttek” az aranymondásokért, hogy felmondhassák, és a dicsőítésre is nagy hangsúlyt fektettünk, helyet adva a hét során megtanult összes éneknek. Az ünnepséget követően bőséges szeretetvendégséggel zártuk az alkalmat.

Köszönet Kulcsár Árpád lelkipásztor úrnak, hogy idén is megszervezte és levezette ezt az áldott hetet. Köszönet minden ifisnek, akik egész héten át napról-napra készültek, segédkeztek, szolgáltak. Köszönet illeti a gyülekezeti tagokat a mindennapi bőséges finomságokért, amivel megvendégelhettük a gyerekeket.

Istennek legyen hála, hogy kegyelméből és szeretetéből ilyen tartalmas hetet zárhattunk ismét, amikor lehetőségünk volt még jobban megismerni őt, és napról-napra közösségben lenni vele, valamint kicsi és nagy testvéreinkkel.

Kabai Kitti,
I. éves teológia-lelkész szakos hallgató