2014. november 14., péntek

Jótékonysági est Bihardiószegen

November 3-án, immár ötödik alkalommal került sor az Érmelléki Református Diakóniai Alapítvány (ÉRDA) által megrendezett jótékonysági koncertre. A zsúfolásig megtelt kultúrotthonban nemes cél érdekében gyűltek össze a jelenlévők: segíteni az érmelléken élő hátrányos helyzetű embereken.

Nagytiszteletű Bara László, bihardiószegi lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, örömét fejezve ki, hogy ilyen sokan eljöttek erre a nemes alkalomra. Ezt követően nagytiszteletű Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese szólt a közönséghez, aki beszédében hangsúlyozta hogy e mai este is rácáfolt arra a negatív hírre, miszerint kihalt az emberekben a segíteni akaró jó szándék. Ma este azért gyűltek össze helybeliek és az egyházmegye gyülekezeteinek képviseletei hogy jelenlétükkel, adományaikkal igazolják számunkra igenis fontos a mellettünk, köztünk élő nehéz sorsú ember megsegítése, támogatása.


Futó Márta diakónus, Bara László bihardiószegi lelkész, Rákosi Jenő esperes

Futó Márta diakónusnő néhány mondatban bemutatta az ÉRDA munkáját. Elmondta, hogy az Érmellék 37 gyülekezetéből mintegy 180 család van az alapítvány listáján. Ebből a 180 családból vannak hátrányos helyzetű családban élők, idősek, szellemi és testi fogyatékosok. Az ÉRDA feladata ezeket a családokat segíteni. 2014-ben három kenyérprogram segítségével 61 család számára biztosította az alapítvány mindennapi kenyeret. Tanszercsomagokat osztottak ki 1-5. osztályos tanulók részére, valamint táborokat szerveztek a fogyatékos és a hátrányos családban élő gyermekeknek. Ez évben még hátra van ezeknek a családoknak a találkozója, ahol meleg ebéd és meghitt együttlét után - karácsony közeledtével - élelmiszer csomaggal ajándékozzák meg a résztvevőket.


Bihardiószegi Asók István Református Énekkar

A rövid beszámoló után a Bihardiószegi Asók István Református Énekkar szolgálata következett. Műsorukban gyönyörű egyházi énekek három illetve négyszólamú feldolgozásai hangzottak el. Az est sztárvendége a Csillag születik című tehetségkutató műsor nyertese, Mészáros János Elek magánénekes volt. Műsora alatt közelebbről is megismerhettük őt. Elmondása szerint az egész életét és munkásságát Isten jelenléte határozza meg. Nekünk van szükségünk Istenre és nem fordítva. Ezt próbálja közvetíteni gyönyörű hangjával az emberek felé. A csillag - a betlehemi csillag – követése számára egy küldetés. Feladatának tekinti, hogy énekszolgálatával Jézushoz és a templomba vezesse az embereket.


Mészáros János Elek

Szebbnél szebb ismert dalok csendültek fel, úgy mint: A János Vitéz című daljátékból Jancsi belépője, Erkel Ferenc: Hazám, hazám..., Honfoglalás című film betétdala a Kell még egy szó, Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország, Ott ahol zúg az a négy folyó, Valaki áttáncolt az életemen, Térden állva jövök hozzád, Csak egy tánc volt, Csárdás Királynő című operettből a Jaj, cica kezdetű dal, ezt követően szüreti nótákkal ajándékozta meg a résztvevőket. Műsorával, gyönyörű hangjával lenyűgözte a közönséget, aki állva tapsolta és ünnepelte őt.

Az ünnepség végén a bihardiószegi református gyülekezet finom kaláccsal és egy pohár itallal vendégelte meg a jelenlévőket. Én azt hiszem, aki részt vett ezen a csodálatos esten, az lelkileg feltöltődve, egy nemes célt szolgálva térhetett otthonába. Isten áldása legyen a jókedvű adakozók életén.

Ghitea Angéla