2014. augusztus 2., szombat

Vakációs bibliahét 2014 Szentjobb

2014. július 14-20 között került megrendezésre a gyermek vakációs Bibliahét Szentjobbon melyen minden nap kb. 80 gyermek vett részt. A hét főtémája a válaszút volt. A napi témák pedig Noé, Gedeon, Ruth, Dávid és Góliát valamint Dávid király.
A Székelyhídról kölcsönzött segítők
 Hétfőn reggel fáradtan indultunk Székelyhídról, meg kicsit féltünk is, hogy vajon megbirkózunk-e a feladattal, vajon tudunk-e foglalkozni annyi gyerekkel. Minden nap a reggelt kávé mellett lelki kávéval kezdtünk melyet Orbán László közvetített felülről. 
regisztráció
 Azután énekkel vártuk a gyerekeket a templomban, valamint az előző napi kivetített fényképekkel. Egy imával kezdtük az együttlétet, ezt követte az énektanulás. 

Bogi és az énektanulás

A gyerekek elmondásuk szerint ezt élvezték a legjobban. Két ének lett a kedvenc: a heti főének és a Légy Krisztusnak hű katonája kezdetű. Minden nap tanultunk aranymondást is, amelyet a gyerekek raktak össze egy kis segítséggel. 
 A kerettörténet során minden nap ellátogattunk a Víg Barátok Szigetére, ahol tanulságos helyzetek mutattak rá arra, hogyan legyünk jók. Ezután következett a napi téma. Hétfőn a bárkában utazó állatok szólaltak meg. Kedden megtanultuk, hogyan bátorította Isten Gedeont, és majd Isten segítségével hogyan győzték le az ellenséget. Szerdán Ruth hűségét láthattuk. Csütörtökön az a kövecske szólalt meg mellyel Dávid eltalálta a hatalmas Góliátot. A kövecske elmesélte, miként szólította meg Dávid és használta fel, hogyan győzött az óriás felett csak azért mert Isten vele volt. Az utolsó napon már Dávid, mint öreg és bölcs király mesélte el miként volt vele az Úr, amikor Saul üldözte és hogyan tudott megmaradni az alázat útján. A napi történet után visszakérdeztük a gyerekektől mi maradt meg, meglepő, hogy sokkal jobban és pontosabban válaszoltak, mint mi gondoltuk volna.
A visszakérdezések alkalmával születtek érdekes válaszok is. A hét poénja: Mit csinált Gedeon a présházban? Válasz: Csipkedte a búzát... Szóval a hangulat kitünő volt és úgy érzem sikerült ráhangolódni Arra, aki már kicsi korban válaszút elé állít minket és velünk indul el. 
Holland est
 A templomi foglalkozás után kiscsoportos foglalkozások következtek, a templom kertben játszodtunk az ifisek vezetésével, míg a kisebbek kézimunkáztak. Játék után következett a testi táplálék és a finom tea, mert a testi eledelre is gondoltak, melyért hála és a köszönet az asszonyoknak, akik a hét folyamán finom kemencében sütött kaláccsal is megleptek minket. 
 A délelőtti foglalkozások lezárásaként újra a templomban gyűltünk össze, amikor átismételtük az énekeket és tájékoztatást adtunk a délutáni programokról. Minden nap délután 4 és 6 között visszavártuk a gyerekeket és a segítőket mindenféle érdekes programra. Hétfőn holland est volt a testvérgyülekezetből érkezett két lány vezetésével, valamint a kémeri gyülekezet fiataljai Kánya Zsolt Attila lelkipásztor vezetésével egy nagyszerű koncertet tartottak. A kémeriek már kora délután megérkeztek, finom bográcsos és hűtött üdítők várták őket. Jó volt újra találkozni velük és látni a kémerieknek is a lelkesedését: mintegy 20 fiatal kísérte el a lelkészüket Szentjobbra.
A kémeri fiatalok Kánya Zsolt Attilával
 Kedden filmet néztünk. Szerdán az Ér TV stábja látogatott el a táborozókhoz bemutatva a kamerákat, a fényképezőgépeket és bevezetve a gyerekeket a riportkészítés kulisszatitkaiba. 
Az ÉR TV stábja
 Nagyon élvezetes volt benne lenni a TV-ben, az interjúkat egy gyors vágás után együtt néztük meg kivetítve. 
 Csütörtökön Jakó Jolánnal keszítettünk mézes kalácsot, mindenki alig várta már, hogy megsüljenek és lehessen neki kezdeni díszíteni. 
Készül a mézeskalács süti
 Pénteken pedig a záró quizen derült ki mi maradt meg a hétből. Ugyanakkor a szervezők egy kis meglepetéssel (egy-egy tortával) kedveskedtek a segítőknek: a gyerekek kiválasztották a legkedvesebb 8 segítőt, akik a hét alatt a legjobbak voltak. Ők jutalomként megkapták a finom tortát.
A jutalom torta
 A záró hálaadó istentiszteletet vasárnap 10-től tartottuk melyen Gedeon elhívásáról hallhattunk és, hogy nem kell ahhoz különleges emberek legyünk, hogy Isten kiválasszon és elhivjon.
 Hála és köszönet mindenkinek aki hozzájárult ahhoz, hogy ezen a héten semmiben se érezzünk hiányt.
 
SDG

Törő Attila, I. éves teológus.
A szervezői csapat és a segítők egy része