2014. július 1., kedd

Vallásórás évzáró

Ünnepi hálaadó istentisztelet keretén belül zárta le ez év június 22.-én a Szentjobbi Református Egyházközség a 2013-2014-es vallásórás évadot.
A különleges családi istentiszteleten Berke Eszter, tenkei missziós lelkipásztor barátunk volt a meghívott igehirdető, aki a házasságtörő asszony történetén keresztül világított rá arra, hogy mit jelent megbocsátást kapni.

Igehirdetésének az első részében, a szószéki szolgálata előtt egy apró követ, majd egy üveggolyót és végül egy csokigolyót osztott mindenkinek. Ez a rövid szemléltető mintegy bevezetője volt az igehirdetésnek, melyet azzal kezdett Eszter, hogy ki is volt ez a történetbeli asszony, mivel büntették annak idején a bűnét. A megkövezés igen súlyos büntetési mód volt. Amikor Jézus megjelenik, igen felelősségteljes kérdést szegez a nő vádlói felé: Aki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ.
Senki sem merte ezek után vádolni, mert mindenki rájött a saját maga vétkére.
Mi is könnyen „dobálózunk” a kövekkel: a törvényeinkkel, a szokásainkkal, egy-egy bántó szóval. Az üveggolyó a szép dolgokat jelképezi, amelyek jó dolgok az életünkben, amik jól hangzanak, amelyek jól mutatatnak, amelyet mások kívülről megcsodálhatnak. De egyedül a csoki az, amelyet meg lehet kostolni, meg lehet ízlelni. S ez nem más, mint a szeretetet. Hiába beszélek barokk mondatokban a szeretetről, ha nem élem meg a minden napokban és nem adom át a körülöttem lévőknek.
Jézus nem kövekkel járt, hanem szeretettel! Ha egy közösségben valaki vétkezik, ki az, aki segít? Vigyázzunk, mivel „dobálózunk”, ha már dobáljuk egymást, kő helyett legyen szeretet!

A vallásórásaink két énekkel készültek erre az alkalomra, majd a hirdetések rendjén elhangzott, hogy mivel is foglalkoztunk a vallásórákon. Az ószövetségi történeteket néztük meg idén, havonta egyszer játszóházat tartottunk, Karácsonykor, Március 15.-én, Anyák napján és most az évzárón a gyerekek műsorokkal készültek, melynek felkészítésében köszönet illeti Baliga Andrea vallástanárnőt, gyülekezeti tagunkat. A játszóházak lebonyolításában hálás köszönet illeti a kátésokat, az ifiseket és a Nőszövetséget.
Az istentisztelet végéhez közeledve képekben is láthatók voltak a vallásórák, a játszóházak és a műsorok, majd Eszter egy kánon megtanításával fejezte be a szolgálatát a gyülekezetünkben. Legutolsó mozzanatként a vallásórások egy szerény ajándékot is kaptak búcsúzóul.
Örömteli alkalom volt, jó volt egy külön istentiszteleten hálát adni a gyerekekért, a meghallott igéért, a közösségért, a szolgálatokért!

Köszönettel,
Orbán László,lp.