2014. április 17., csütörtök

Észak-írországi benyomások 8. rész


„Ahol mindig esik az eső és a szívekben süt a nap”

Észak Írországi beszámoló

Az élet ünnepek nélkül, hosszú út megálló nélkül.
Kedves olvasó,

a mostani cikkben arról fogsz olvasni, hogy hogyan ünnepelik az Észak-Írek a nagyobb, nevezetesebb ünnepeiket, milyen egy ünnep hangulata, hagyománya. Az ünnepek, mint mindenhol a nagyvilágban nagyon fontosak ott is. Igyekeznek minden ünnepnek megadni a módját és úgy megünnepelni, ahogy azt „kell”.

Bármilyen ünnepről legyen szó, a képeslap soha nem hiányzik. Az ünnepek sorában a leggyakoribb természetesen a születésnapozás. Mivel névnapot nem ünnepelnek, ezért a születésnapozás mindig méltó képpen, komoly odafigyeléssel van megünnepelve. Nagyon kedveltek a születésnapi meglepetés bulik. Ebben nekem is volt részem. A 30. születésnapomat a feleségem és a gyülekezet teljesen titokban és a hátam mögött szervezték meg, majd, ahogy annak lennie kell, naivan beléptem a szobába, ahol megkaptam a meglepetést: villany fel, sok ember hirtelen hangos üdvrivalgásba kezd, millió ölelés és konfetti hullt a nyakamba, rengeteg diszítés és finomság, a meglepettség garantált! :)

Anyák napja és apák napja, szintén fontos ünnepek, melyeket nemcsak családon belül ünnepelnek, hanem az istentiszteletek alkalmával is. Ilyenkor a gyerekek, fiatalok kis műsorral, köszöntővel készülnek, értük adnak hálát, majd délután a család vagy összeül, vagy kimennek valahova egy közös vacsorára.

A Húsvétot a rengeteg csokoládé tojás jellemzi. Locsolkodás nincs (bár én egy veder vízzel „óvatosan” megmutattam nekik a mi szokásainkat), viszont mivel legtöbben kertes házban laknak, a gyerekek között nagyon népszerű a húsvéti tojás keresés. Egyházi téren a húsvét szintén nagyon komolyan van véve, a gyülekezetek nagy többsége húsvét hajnali istentiszteletre hív. Nekem csodálatos élmény volt ezeken részt venni: egyik alkalommal a helyi rögbipályán gyűltünk össze, másik évben a tengerparton. Itt kelet felől a felkelő nap és a tenger lassú morajlása, nyugat felől pedig a Mourne hegység szépsége köszöntött. Harmadszor pedig egy közeli tópart adott helyszínt.
Húsvét hajnali istentisztelet

A Karácsony a legnagyobb és legszebb ünnep. A karácsonyi készülődés már november végén, december elején elkezdődik. Bár az üzletek már október elején rákészülnek... December első hetében általában már a fák fel vannak díszítve, és ahogy a házak, a szobák is felveszik az ünnepi díszeket. December 5.-én hozzájuk még nem érkezik meg a Mikulás, csak néhány héttel később (de a mi kedvünkért mindig tett egy kivételt, a lányaink szorgalmasan kitették az ablakba gondosan megtisztított cipőiket). Nemcsak az üzletek készülnek az ünnepre, hanem az egyházak és a családok is. Az üzletekről most nem beszélek részletesen, mert ugyan olyan hangulatot és nyüzsgést teremtenek, mint nálunk látható. Ennek a csúcspontja a Belfast központjában megszervezett karácsonyi vásár. Inkább kitérnék az egyházak és a családok készülésére.

Szinte „kötelező” elem a képeslap küldés. Mindenki mindenkinek küld képeslapot, postán vagy személyesen átadva. Ilyenkor a kandalló fölé kifeszített zsinórra vagy a bejárati ajtó mellé elhelyezett tartóra aggatják a szebbnél szebb képeslapokat. Kedves gesztus, amely szintén feldobja a hangulatot és az egymásra figyelést.


A gyülekezetek is lázasan készülnek. Nagyon sok alkalmat szerveznek ilyenkor, pl. egy gyerek napot, amely arra szolgál, hogy a szülők kapjanak egy napot a takarításra, bevásárlásra a gyerekek nélkül. A gyerekeknek ilyenkor reggeltől késő délutánig tart a program: énekekkel, bibliaórával, játékokkal, uzsonnával, kézimunkákkal. Ez nagyon jó hangulatban szokott eltelni, én is beöltöztem „elf”-nek, a Mikulás segítőjének. Egyik évben a nap végére a gyerekek nagy meglepetésére a Mikulás élő szamár vontatta díszhintón érkezett meg!
én, mint elf, a nagyobbik lányommal

Nagyon jellemzőek ilyenkor a különféle karácsonyi vacsorák. Mivel ott is működött az idősek csoportja, ezért mindig készítettünk nekik egy ünnepi ebédet vagy vacsorát, mely egy rövid áhítattal és imádsággal kezdődött, majd az ünnepi menü végig evése következett (erről később), ezután az ott igen népszerű asztal kvízzel folytatódott és kis karácsonyi koncerttel zárult. A presbitériumnak szintén volt egy karácsonyi vacsora a parókián. Lehet most arra gondolsz kedves Olvasó, hogy ott a Karácsony általában az evészetről szól... nos ez nem igaz, az ünnepi menü egy eszköz arra, hogy az emberek örömben és barátságban töltsenek el egy estét, ugyanakkor ez egy hagyományos elem.
egy átlagos karácsonyi menü, a kép forrása http://en.wikipedia.org

A karácsonyi istentiszteleteknek van egy varázslatos hangulata. Az istentiszteletek Szenteste kezdődnek, másnap délelőtt egy nagyon hagyományos istentiszteletet tartanak, ami abból áll, hogy 9 bibliai ige és 9 ének váltakozik, ezek között pedig a gyerekek, fiatalok műsora hallható. Karácsony másodnapján délelőtt családi istentisztelet van, amely az együtt megélt örömre helyezi a hangsúlyt. December 25.-e a Boxing Day (amikor az angyal/Jézuska jön), ami arról szól, hogy az ajándékok ennek a napnak kora reggelén lesznek kibontva.

A családok szempontjából is különleges az ünnep. A távol lakó családtagok ilyenkor általában haza jönnek a szülőkhöz néhány napra (van úgy hogy a világ másik végéből), így pár napra újra megtelnek élettel a sok helyen megürült, hatalmas házak, s felélednek az emlékek, a barátságok, átváltozik az idő.

A fenyőfa - ahogy már mondtam már általában december elején fel van díszítve, van ahol 2-3 fát is feldíszítenek. Mi határozottan tartottuk a mi hagyományunkat ebben a tekintetben. Egyre népszerűbbek a műfenyők, mivel nem kell utánuk olyan sokat takarítani. Ez nem is baj, mert nagyon jó minőségű és élethű műfenyőket lehet kapni, de azét az élő fa az igazi... A fára nem aggatnak szaloncukrot sem édességet, csak díszeket. Mindig jó érzés volt büszkén dicsekedni, hogy a szaloncukor magyar találmány és hagyomány!

A karácsonyi menü.

A karácsonyi menü nagyon hagyományos, nekünk úgy volt ismert, ahogy amerikai filmekben láttuk. A gyönyörűen megterített, dekorált asztalon egy nagy cukorka alakú meglepetés található. Ez az ún. Christmas cracker. A belsejében nem édesség van, hanem egy korona, egy kicsi ajándék és egy rövid karácsonyi vicc vagy találós kérdés. A két végét két személy húzza meg, és akinek a nagyobb rész jutott, az kapja a meglepetéseket. 
a cukorka alakú "cracker"

Ez után következik a menü feltálalása: töltött sült pulyka, mellé kelbimbó reszelt sajttal, főtt vagy lerben sült krumpli, párolt zöldségek, különféle szószok. Desszertnek a hagyományos Christmas Pudding, amit már hónapokkal előtte elkészítenek, mert az ízeknek össze kell érnie. Ez a sütemény aszalt gyümölcsből, kevés brandyből, és egyfajta piskótából áll valamint darált diós-aszalt gyümölcsös-lekváros krémmel töltött táskák. Utána pedig angol tea vagy kávé következik. Nagyon ízletes menü, egy valóságos szénhidrát bomba :)
Christmas Pudding, forrás http://en.wikipedia.org
 Amit még érdemes kiemelni, hogy Isten Fiának születését csak az tapasztalhatja meg aki keresztyén, de aki nem, annak csak egy szép családi ünnep marad.

Amit mi nagyszerűnek találtunk, hogy az ünnepeknek a hangulat mellett a pihenés is a célja, a feltöltődés, az ellazulás. Nagyon tetszett egy idézet, amit néhány éve olvastam: az élet ünnepek nélkül hosszú út pihenő nélkül. Az ünnep és a pihenés Angliában szorosan egymás mellé tartoznak. Az országban nem csak akkor van pihenő, amikor a gyerekek vakációt kapnak, hanem többször kapnak lehetőséget megállni (szinte 2 havonta) az ún. Bankholiday-ok alkalmával. Ez egy hosszabb hétvégét jelent, ilyenkor zárva vannak a bankok és az üzletek többsége, és mindenki elvonul valahova a természetbe kikapcsolodni.

Jó volt belekapcsolódni a kultúrájukba ilyen téren is. Sokat lehetett tanulni tőlük olyan értelemben, hogy amikor kellett, akkor meg tudtak állni. Amikor ünnepről volt szó, akkor nem sajnálták sem az időt, sem az anyagiakat az ünnepeik legszebb megélésére.Köszönettel,

Orbán László, Szentjobb.