2014. február 6., csütörtök

Fiatalok keresztény egységben

Ezen a héten a világegyház a keresztények egységéért imádkozik. „Hát részekre szakítható-e Krisztus?“ – motto alatt összegyűlve, újra és újra rá kell jönnünk, hogy Krisztus egy, feldarabolhatatlan és mindnyájunkat egyformán szeret. Mindnyájan az Ő legelőjének nyája vagyunk.

Erről akkor is meggyőződhettünk, amikor ez év január 24.-én este egy közös programon vehettünk részt a plébánián, az ökuménia nevében, a szentjobbi református és katolikus fiatalok mintegy 30-an. A két ifjúsági csoport vezetői Ft. Kurilla Gábor plébános úr és Orbán László tiszteletes úr nagyszerű ötlettel álltak elő, amikor olyan témát választottak az összejövetelnek, amely minden fiatalt (vallási hovatartozás nélkül) egyformán érint.


Összejövetelünk témája a “Keresztény szórakozás” volt. Orbán László tiszteletes úr a nagyon aktuális témát, színesen, szórakoztatóan a fiatalokat bevonva, nagyon alaposan taglalva adta elő. A legfontosabb kérdés: “Meddig mehet el egy keresztény fiatal a szórakozásban?” különféle válaszokat kapott. Hol van a határ? Mikor kell megállt mondani például az alkoholra? Kikkel lehet igazán jól szórakozni? Mi szükséges ahhoz, hogy jól érezzem magam egy bulin és másnap is szívesen gondoljak vissza rá? … Mind-mind olyan kérdések, amelyekkel minden fiatal fogalkozik és a felnőtteknek is foglalkozniuk kell.


Végszóként betekinthettünk olyan Észak-írországi fiatalok szórakozásába, ahol keresztény keretek között, mindenki láthatóan nagyon jól érezte magát, kicsapongás, ital és drog nélkül. A kérdésre, hogy mi szeretnénk-e ilyen kersztény bulit, mindenki IGENT mondott. Vagyis mindenki akarna és tudna keresztény módon szórakozni csak meg kell szervezni. Ez egy új kihívás az egyház számára.

Minden esetre jó volt együtt lenni és látni, hogy bár más-más templomba járunk, a gondjaink ugyanazok, mint ahogyan ugyanazok az elképzeléseink is.


A keresztény mivoltunkat megélni a mindennapokban nem könnyű, de nem is lehetetlen. Elegendő ha megfogadjuk Szent Ágoston tanácsát : “Szeresd Istent és tégy amit akarsz!” Mert ha szereted Istent, akor tudod mit kell tenned!

Kertész Magda, Szerafina nővér
Szentjobb