2013. december 9., hétfő

A lelkigondozásról az Érmelléki Munkatársképző Tanfolyamon

Az Érmelléki MKT (Munkatársképző Tanfolyam) záró akkordjaként került megrendezésre nov. 23-án Jankafalván egy egynapos előadás sorozat, aminek a témája a lelki gondozás volt. A napot Jakó Sándor házigazda lp. nyitotta meg. Majd Pajzs József segesvári lp./lelkigondozó vette át a szót, aki teológiai tanulmányai mellett elvégezte a budapesti Semmelweis egyetem mentál higéné képzését .


A nap első részében lelki betegségekről hallhattunk, az ebéd után pedig hasznos tanácsokkal látott el az előadó. Mindennek ahhoz, hogy valóban egészségesek legyünk 3 kapcsolat kell helyesen megvalósuljon mégpedig: magammal, környezetemmel, Istennel! Valaki azt mondta: ”Az az egészséges, aki képes dolgozni és szeretni!” A legfontosabb a másikban az embert meglátni az álarc mögé tekinteni, meglátni azt, hogy ő valmire vágyik, hogy valami nincs rendben az életében, és nagyon sokszor ezeknek a gyerekkori gyökerei vannak. Viszont az egyén ritkán veszi észre vagy más szóval nehezen ismeri fel/be, de ha ez megtörténik, akkor ezzel megtette az első lépést a gyógyulás felé. Ilyen betegségekről illetve azoknak tüneteiről hallhattunk és közben magunkra ismertünk. Kedves olvasó nem CIKI beismerni azt, hogy beteg vagy mint ahogy nem tart vissza senki attól, hogy elmenj az orvoshoz, ha megbetegszel éppúgy szükség van a lelki betegségek kezelésére is. Ne gondold, hogy mások nem szenvednek depresszióban, szeretethiányban, gyázban, megfelelés kényszerben. De mindezekből meg lehet gyógyulni!!! De akarnod kell a gyógyulást és Isten is a segítségét kínálja fel neked.


Az ebéd után a pedig néhány hasznos tanácsot kaptunk, amit most szeretnék megosztani: A legfontosabb szabály : Hogy segíteni tudj másokon te is rendbe kell légy magaddal!!!

Amikor beszélsz egy barátoddal ismerősöddel, aki kiönti a szívét előtted, akkor csak rá figyelj. Ha tanácsot kér légy megfontolt, nem is fontos hogy adj mert mi lesz ha rosszat adsz? Így elveszed a felelősségét. Az illetőnek nem a te megoldásaidra van szüksége, éppen ezért ne vonatkoztass magadra. Légy mellette, őrizd meg a titkát. És fogadd el mert téged is elfogadott Valaki. Végül pedig ha a baráti beszélgetés nem segít küldd el szakemberhez. Ezért nagyon nagy a felelősségünk, hogyan viszonyulunk a másikhoz és azt kívánom, hogy ez a felelősség nehezedjen a szívünkre. Kapcsolataink által ér minket a legtöbb sérelem viszont kapcsolataink lévén gyógyulunk meg.Köszönet Istennek ezért az áldott napért, amelyben tanulhattunk, találkozhattunk egymással és erőt kaptunk a szolgálatunkhoz.

Törő Attila
I. éves teológus