2013. november 15., péntek

KRISZ - Sportnap 2013

Szeptember 7-én immár harmadszor volt megrendezve a KRISZ Sportnap. Mi érmellékiek idén második alkalommal vettünk részt a megmérettetésen, mely a Szatmári Református Kollégiumban zajlott, mert e kerületi rendezvény szervezője a Szatmári Egyházmegye.

Korán reggel indult a busz Szatmár felé, tele izguló játékosokkal és szurkolókkal. Szükséges volt a kora reggeli indulás, hogy a pontosan kezdődő rendezvényre még beiratkozni is legyen idő. Idén Bihardiószeg, Magyarkéc, Nagykágya és Székelyhíd csapatai és sportoló ifjai képviselték Érmelléket.

A Sportnap Nt. Kovács Sándor szatmári esperes áhítatával indult, majd ezt követte a szabályok ismertetése és a csapatok eloszlása. Egész nap zajlottak a kemény meccsek és versengések. Csak az ebédszünet hozott egy kis szusszanást a nap izgalmaiban. Kilenc sportágban versenyeztek az ifjak úgy, mint: sakk, holland biliárd, asztalitenisz, tollaslabda, foci, kézlabda, kosárlabda, síkfutás 50 és 100 méteren.

Büszkék lehetünk a mienkre, hiszen igen sok dobogós helyet szereztek a különféle sportágakban. Sakkban Törő Attila (Székelyhíd) vitte el a pálmát, a harmadik helyezést pedig Sándor Ferenc (Bihardiószeg) kapta. A tollaslabda-bajnokságban is sikerült egy ezüst, Mikó Alexandra (Székelyhíd) révén és egy „bronzérmet”, Demián Fabiola (Bihardiószeg) révén szerezni. A síkfutásban ügyes lányaink verhetetlennek bizonyultak, ugyanis 50 méteren első Balogh Boglárka (Székelyhíd), második Mihut Alexandra (Bihardiószeg) és harmadik Kis Dorottya (Bihardiószeg) lett. 1000 méteren szintén Balogh Boglárka állhatott fel a dobogó legfelső fokára, őt pedig Darabont Csenge-Éva (Székelyhíd) követte. Asztaliteniszben is sikerült egy második – Létai Zoltán (Székelyhíd) – és egy harmadik helyezést – Vonsz Evelin (Bihardiószeg) – elérni. Kézilabdában Bihardiószeg lánycsapata nyert, igaz ezért a győzelemért nem kellett harcolni, mert nem volt kihívó.

Az idén is a kosárlabda és a foci bajnokság volt a leglátványosabb és leghangosabb szurkolást kiváltó sportesemény. Kosárlabdában Bihardiószeg és Székelyhíd lányai voltak érdekeltek, igaz utóbbiak csak vigaszmeccset játszhattak, miután hiába várták, hogy pályára szólítsák őket. Azaz egy igen nagy szervezői szarvashibának köszönhetően ők csak a kispadról figyelhették a bajnokságot. Amikor Bihardiószeg csapata kemény és néha részrehajló meccsek után megnyerte a kosárlabda kupát úgy éreztük, hogy a székelyhídiak keserűségéért is revánsot vettek. Ráadásul így a tavalyi bajnoki címüket is megvédték.

A fociban három fiúcsapatunk vett részt. Sajnos Magyarkéc nem jutott tovább a csoportkörön, Bihardiószeg és Nagykágya azonban csoportelsőként jutott tovább. Bihardiószeg focicsapata a negyeddöntőben Szárazberekkel került szembe. A nagy csata végén a szárazberkiek örvendhettek, a mienk sajnos kiestek. Nem úgy a kágyaiak, akik most először voltak jelen a Sportnapon. Ők elmondhatták: jöttünk, láttunk és győztünk. Nagy meccsek révén, s a címvédő kiskolcsiak bánatára elnyerték a vándorkupát, mely egy évig Érmellékre került. Csak gratulálni tudunk fiataljaink szép teljesítményéhez.

Ha számot vetünk, akkor azt láthatjuk, hogy kilenc sportágból nyolcban érmet, sőt hatban „aranyérmet” szereztünk sportoló ifjaink által. Ez pedig azt jelenti, hogy érmelléki ifjainkra büszkék lehetünk, mert megmérettek, de nem találtak híjával.

Jakó Sándor Zsigmond lp.