2011. december 18., vasárnap

Nagycsaládosok találkozója, Székelyhíd

2011. december 17-én szervezte meg az Érmelléki Református Diakóniai Alapítvány az Érmelléki Református Egyházmegyéhez tartozó nagycsaládosok találkozóját Székelyhídon. A 74 nyilvántartott családnak több mint a fele képviseltette magát, közel 130-an gyűltek össze a 12 órától kezdődő istentiszteletre. A nap programja ugyanaz volt, mint a múlt heti fogyatékkal élők találkozóján.


Az egybegyűlteket Balogh Anikó, az ÉRDA diakónusa köszöntötte, majd Rákosi Jenő esperes igehirdetése következett. Esperes úr a Lukács evangéliuma 1 részének 57-66 verseit olvasta fel, és három dolgot emelt ki, párhuzamot vonva Zakariás családja és a jelenlevő családok között. Zakariás családja megtapasztalta Isten nagy kegyelmét abban, hogy hosszú idő után gyermekkel ajándékozta meg őket. A szülők is Isten kegyelmét kell meglássák valahányszor megszólal, rájuk mosolyog, megöleli őket gyermekük. Zakariás feladatot kap Istentől. A szülők is Isten akaratát kell kutassák és parancsait teljesíteniük, üzenetére figyelniük. Végül pedig esperes úr hangsúlyozta, hogy az Úrnak keze volt a Zakariás családjával éppen úgy, ahogy azok életében is ott van Isten keze, akik Vele akarnak járni.


Az istentiszteletet követően a családtagok megosztották a jelenlevőkkel szavalataikat, énekeiket, gondolataikat. Ezzel egybekötve megtörtént a családok bemutatkozása is.

Az alapítvány vezetősége örült annak, hogy együtt láthatta ezeket a családokat, és hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére még sok olyan szülő van, aki három, négy vagy annál is több gyermeket vállal. Ugyanakkor azt is fontosnak tartják, hogy felhívják az emberek figyelmét a körülöttük élőkre, hogy meglássák, ha nehéz körülmények között élőkkel találkoznak és próbáljanak önzetlenül segíteni ilyen esetekben.

Balogh Anikó,
diakónus