2011. november 22., kedd

V. Egyházkerületi Bibliaismereti Vetélkedő

November 19-én, szombaton került sor az immár ötödik alkalommal megszervezett Királyhágómelléki Egyházkerületi Bibliaismereti Vetélkedőre. Ebben az esztendőben a házigazda szerepét Jankafalva református közössége töltötte be.


A ködös, borús őszi időben már kora reggel sürgés-forgás volt látható a templom környékén, majd 9 óra tájban megérkezett az első csapat Hosszúmezőről, akik mellesleg az egyik legtávolabbról érkezett csapat volt. Egyre-másra gyülekeztek az autók és mikrobuszok a kicsiny templom udvarán, s a fűtött gyülekezeti teremben pedig a csapatok. Az Árva Bethlen Kata nevét viselő Nőszövetség most is példásan helyt állt a vendéglátásban, hiszen az érkezőket szendviccsel, pogácsával, kaláccsal, forró teával és kávéval fogadta.

A testi megelégedés után, a lelki táplálkozásé volt a főszerep. A jó hangulatot, a lelket emelő „muzsikát” a magyarkéci, érszőlősi és margittai fiatalok együttese szolgáltatta, az igei táplálékot pedig Kánya Zsolt Attila KRISZ elnök. Kánya Zsolt lecsméri lelkész ugyanakkor Csűry István püspök úr köszöntését is átadta a versenyzőknek. Jakó Sándor Zsigmond, mint házigazda köszöntötte a tíz településről és kilenc egyházmegyéből érkezett csapatokat, akik név szerint a következők voltak: Arad-Mosócz (Arad), Magyarkéc és Érszőlős (Érmellék), Mezőbaj (Bihar), Temesvár-Belváros (Temesvár), Hosszúmező (Nagybánya), Tasnádszarvad (Nagykároly), Mikola (Szatmár), Kraszna (Szilágysomlyó) és végül Zilah-Fenyves (Zilah).

Az idei vetélkedőre került bevezetésre az a szabály, hogy a kerületi nyertes a következő kerületi vetélkedőn automatikusan részt vehet, s ha ő nyerné meg a megyei szakaszt is, akkor abból a megyéből a második helyezett is tovább mehet. Így történt, hogy Érmellékről két csapat került a kerületi szakaszra, mert a tavalyi győztes Magyarkéc volt, s az egyházmegyei szakaszon is ők diadalmaskodtak.

A vetélkedő megkezdése előtt a zsűri megválasztására került sor. Az idén először egy kétszintes zsűrit állítottak fel a szervezők, hogy az esetleges tévedéseket elkerüljék. Így 5-en javítottak (Illyés Tamás, Demeter Szilárd, Nagy Róbert, Higyed István, Sebestyén László-Ede) az első körben, majd ketten felülvizsgálták a kijavított munkákat (Kánya Zsolt Attila, Jakó Sándor Zsigmond személyében, majd ez utóbbi műsorvezetése miatt Papp Dénes Zsolt vette át e megtisztelő feladatott).

Maga a vetélkedő három részből állt. Az első két rész a megszokott tesztkérdések megválaszolásából tevődött össze. Mike Pál mókás aranyköpései közepette a csapatok 20, szünet után pedig újabb 20 kérdésre kellett válaszukat megírják. E kérdéseket Kulcsár Árpád és Jakó Sándor Zsigmond lelkészek állították össze a feladott János evangéliuma és levelei alapján. A kérdések között volt kakukktojás, igaz-hamis, Ige-kiegészítős és sima megválaszolós kérdés is, hogy változatos és izgalmas legyen a játék. A vetélkedő idején Fazakas Ferenc KRISZ alelnök is megérkezett, megtisztelve jelenlétével a rendezvényt.

Egy rövidebb szusszanás után következett a tavaly óta bevezetett különdíjas játék. Itt a csapatok elölről kezdhették a pontvadászatot egy külön díjért, de ebben a játékban csak egy győztes lehetett. Itt már nem tesztelés, hanem játékosabb formájú vetélkedés zajlott. Először a 40 pontos játszmában (a 40 milliós játszma TV műsor mintájára készült) mérhették össze a tudásukat az ifjak, majd egy keresztrejtvényt kellett megoldjanak, s végül a meglepetés játékban párbajra került sor, ahol egymást kínozhatták a csapatok kemény kérdéseikkel. A különdíjas játékok kérdéseit Jakó Sándor és Oroszi Kálmán tiszteletesek követték el az ifjak ellen.

Egy kis csúszással ebéd következett, ahol finom töltött káposztát szolgáltak fel az asszonyok és a jankafalvi ikések.

Ebéd után az eredményhirdetés következett. A különdíjas játékot Érszőlős csapat nyerte 95 ponttal, így övék lett a 4 db, értékes Honfoglaló nevű társasjáték, hogy otthon is tudják folytatni a játékot és a vetélkedést. A fő vetélkedőn pedig Magyarkéc (Csokmai Hajnalka, Pop Tímea, Oláh Ferenc Krisztián, Zsisku Gabriella) 46,10 ponntal immár negyedszer győzedelmeskedett (az elérhető 50 pontból), második Érszőlős (Dolhai Brigitta, Erdei Virág, Veres Bianka, Veszprémi Boglárka) lett 42,65 ponttal és a harmadik helyen Kraszna (Nagy Levente, Boldizsár Heidi, Szígyártó Tímea, Dimény Eszter) csapata végzett. El kell mondani, hogy minden csapat nagyon jól teljesített, néhány pont, vagy tized döntött csak a helyezésekről, mindenki nagyon komolyan felkészült.


I. hely: MagyarkécII. hely: ÉrszőlősIII. hely: Kraszna


Az első három csapat értékes könyvjutalmat, s Kánya Zsolt által felajánlott KRISZ pólókat kapott az okleveleken kívül, de senki nem ment el üres kézzel, hiszen egy Bibliaolvasó Kalauz és egy Parker golyóstoll, s természetesen egy oklevél mindenkinek járt.

Az i-re a pontot a Kolozsvárról érkezett Pont keresztyén együttes felemelő, lendületes koncertje tette fel, akik az egész napos rendezvényt zárták fellépésükkel. Sikerük mércéje lehet az is, hogy a közönség felállva tapsolta meg őket.

Köszönet illeti a rendezvény fő támogatóját a Bihar Megyei Tanács RMDSZ frakcióját, a KRISZ-t (Királyhágómelléki Református Ifjak Szövetsége), a Kécenlét Egyesületet és az Érmelléki Esperesi Hivatalt.

Egy nagyszerű vetélkedő, egy nagyszerű nap volt ez, ahol az ifjak nemcsak bibliai tudásukban merülhettek el, hanem lelkiekben is gazdagodhattak, s Partium szegleteiből is összegyűlve találkozhattak és barátkozhattak egymással. Jankafalva életében pedig elmondhatjuk mérföldkő volt ez a rendezvény, mint ahogy azt is, ami e kicsiny templom szószékére is fel van vésve Soli Deo Gloria - Egyedül Istené a dicsőség.

Jakó Sándor
jankafalvi lelkipásztor
ifjúsági előadó