2011. szeptember 28., szerda

Gyülekezeti ház szépül Értarcsán

Gyülekezeti ház szépül Értarcsán

Biharország
D. Mészáros Elek
2011/09/27

Közadakozásból és közmunkából 1946-ban építette újjá az értarcsai református egyházközség a régi kántor-tanítói lakást, a pirosban álló épületet azonban államosították.


A cinikus diktatúra még fel is szólította az egyházat, lássa el nyílászárókkal is az elkobzott épületet – idézte a korabeli presbiteri jegyzőkönyv tanúságát Kulcsár Árpád helybeli lelkipásztor. A lelakott ingatlan 2007-ben került vissza eredeti tulajdonoshoz. A belső felújításon már túl vannak, ott tartják a biblia- és hittanórákat, illetve a nőszövetség is kapott egy külön termet.

Ottjártunkkor a külső homlokzatról félig levert vakolat árulkodott a munkálatról. Kulcsár tiszteletes elmondta, hogy a megyei tanács segítségével megújítják nemcsak a külső burkolatot, hanem a tetőót is. Az immár gyülekezeti házzá avanzsált épület Tóth István egykori főgondnok nevét fogja viselni, aki nemcsak világi vezetője, de bőkezű támogatója is volt gyülekezetének. Az ő nevéhez fűződik az 1852-ben az egyház megsegítésére létrehozott alapítvány, amely 1945-ig látta el feladatát.