2011. augusztus 14., vasárnap

Felújították az ottományi templomtornyot

Felújították az ottományi templomtornyot

Reggeli Újság / erdely.ma
Sütő Éva

Az ottományi istenháza valószínűleg a XII–XIII. században épülhetett. 1556-ig a római katolikus egyházat szolgálta. Református templomként 1560-ban említik először. A feltehetően Árpád-kori templomot a századok folyamán többször is átépítették, restaurálták.


A napokban fejeződött be a toronysisak felújítása. A templom – ahogyan azt a főbejárat feletti évszám is hirdeti – 1974-ben, a torony és a tetőszerkezet pedig 1898-ban, azaz ezelőtt 113 évvel volt utoljára felújítva. A mostani munkálatok előkészületei két évig tartottak. A renoválásra közadakozást hirdettek meg az egyházközségben – tudtuk meg Darabont Tibor lelkipásztortól. Ez év elején dőlt el, hogy mind a toronysisak, mind a tetőszerkezet sürgős javításra szorul. Az elmúlt hetekben csak a sisak restaurációját kezdték el. Az ácsmunka két hetet vett igénybe, a torony csúcsának szemmel látható elhajlását egy szilágysági ipari alpinistacsoport vállalta fel, amely nem bizonyult kis feladatnak. Jövőre a tetőszerkezethez kezdenek hozzá – fűzte még hozzá a lelkipásztor.

A munkálatokat a helyi gyülekezet, a megyei tanács, valamint a községközpont Szalacs önkormányzatának segítségével sikerült kivitelezni, összértéke mintegy 28 ezer lej. A templom történetéhez hozzátartozik, hogy 1898. július 5-én villámcsapás következtében leégett a torony tetőszerkezete. Akkor is közadakozásból, valamint 5500 forint takarékpénztári kölcsönből javították ki a károkat. Az év szeptemberére kerül fel a gömb is a sisak tetejére. Azt követően 1924-ben végeztek a tornyon újabb javításokat, de 1955-ben újfent tatarozni kellett. A toronytest magassága 19, a sisakkal együtt 42 méter – írja Szabó István Ottomány kismonográfiájában. A toronyban két harang lakik. A nagyot 1819-ben öntötték Nagyváradon, a kiscsi pedig – kuriózum – egy bukaresti román harangöntő munkája. A toronyóra 1868-ban kezdte el mérni az időt. A régi mechanikus szerkezetet is szeretnék a közeljövőben újraindítani.

Tavaly karácsonyra sikerült a harang villamosítása is, korábban a fűtést oldották meg hősugárzókkal, két éve pedig a gyülekezeti ház használatba adásának lehettünk tanúi. Két év múlva lesz száz éves a templom orgonája. Eseményekben és tennivalókban nem szűkölködik tehát a gyülekezet. Példa rá, hogy Ottomány főterén újra büszkén néz a magasba a falu Istent kereső szeme, az új templomtorony.