2011. július 28., csütörtök

Jöttek, láttak, építettek - hollandok Jankafalván

Jöttek, láttak, építettek
A Narancs Hadsereg története

Az idei Húsvét és Anyák napja különleges ünnep volt a gyülekezetünk életében. Nagyszombaton este egy 13 főből álló Narancs Hadsereg (Orange Army) érkezett hozzánk, azaz Rijsseni testvérgyülekezetünk fiataljaiból és presbitereiből álló csapat. Bár az előbb említett nevet adták maguknak, azért korántsem hadsereg voltak ők, hanem inkább segítő, áldott emberek. A sereg pusztít, kifoszt, ők pedig építettek és inkább adtak, mint vittek.


Húsvét szent ünnepét együtt ültük meg velük, s az egység jeleként együtt is vettük magunkhoz az úri szent vacsora jegyeit. Az ünnepi pihenő után azonban elkezdődött a kemény munka.

Kedd reggel aztán kis csapatokra oszolva neki-láttak a feladatoknak. Fiúk és lányok egyformán kivet-ték a munkából a részüket. Öröm volt nézni, ahogy sürögnek-forognak. A szükséges szerszámokat és anyagokat vagy ők hozták magukkal, vagy itt megvásárolták. A Jóisten pedig megáldotta a munkánkat, hiszen a két hét alatt drága jó időt adott nekünk. A közbeesett hétvégén egy kicsit kiengedték a fáradt gőzt, elmentek Hajdúszoboszlóra fürödni, Váradra vásárolni, majd másnap együtt ünnepelték velünk az édesanyák napját.


Munkájuk eredménye-ként a templom eresze le lett festve, a templom kert körbe lett kerítve, a gyep le lett nyírva, szép virágoskertek születtek, a parókia hátsó terme belül teljesen be lett puculva, a ravatalozó alapjai is le lettek téve. Munkájuk mellett ajándékokat is hoztak: ajándékot a vallásórásoknak, hangszereket és csocsóasztalt az Ikéseknek, konyhabútort a konyhába. Hatalmasat lendítettek gyülekezetünk életén, amiért Isten ádja meg őket sokszorosan. Hálánk és imánk kísérje lépteiket. És köszönet mindazoknak is, akik vendégeink itt léte alatt segítettek a munkálatokban, és azoknak is akik finom ételekkel látták el a mi Narancs Hadseregünket.

Bár ők könnyes búcsúzás közepette hazamentek, de kezük munkája itt maradt gyülekezetünk számára, emlékeztetve bennünket nagy szeretetükre és jóságukra.

Jakó Sándor Zsigmond
jankafalvi lelkipásztor