2011. július 28., csütörtök

Ifjúsági élet Jankafalván

Annyi minden történt e három hónap alatt, hogy kemény fejtörést igényel az események időrendbe szedése is, de megpróbálom.


Az első fontos esemény a záró vallásóra volt, melyet immár harmadik alkalommal tartottunk meg. Mielőtt beköszöntött volna a vakáció egy játékos nappal zártuk a vallásórák sorát is. A gyerekek csapatokra osztva vetélkedtek egymással. Volt mindenféle próbatétel: vízhordás lyukas pohárral, célbadobás, üdítőivás kéz nélkül és tányérból, élőtalicska-futam, kvízkérdések a tanultakból és még sok más. A vidám napot díjkosztással zártuk. A vallásórán és a templomban legtöbbet lévő gyerekek idén is szép jutalmat kaptak, de senki sem ment haza üres kézzel, hiszen mindenki, aki templomba, vagy vallásórára járt kapott ajándékot. A nap végére igencsak megéheztek a gyerekek, de ezt is orvosoltuk egy kis virsli-lakomával. Szeptemberben ismét folytatjuk a Biblia világában való kalandozást.


A következő programunk a Zsebike-avató volt. Konfirmált ifjainkat egy kellemes kirándulás során hivatalosan is IKE tagokká avattuk. A kirándulás Hegyközszentmiklósra történt a termálfürdőbe. Szerencsénkre kellemes időt fogtunk ki. Jól esett a lubickolás, a pihenés. A melegvízben jól meg is éheztünk, így egy finom ebédet is rendeltünk, melyet az IKE saját pénzéből finanszírozott. Késő délutánig tartott a konfirmáltak és Ikések pancsolása. Estefelé nehézen, de elindultunk haza. Nehezen, mert még mindenki maradni akart, s másrészt mert egy kis defekt is közbejött.

A nyár azonban nemcsak a pihenésről szólt, hanem a kemény felkészülésről is, hiszen július 2-án Érbogyoszlón Érmelléki Egyháztörténeti Vetélkedő zajlott, ahol mi is képviseltettük magunkat. A megmérettetésre hét gyülekezet csapata jött el: Bihardiószeg, Érbogyoszló, Értarcsa, Érmihályfalva, Jankafalva, Székelyhíd, Szentjobb. A vetélkedő első részében három játék zajlott egymás után. Először a csapatoknak azt kellett eldöntsék, hogy a Jakó tiszteletes által elmondott 42 állításból melyik igaz, vagy melyik hamis. Majd kakukktojás keresés zajlott, s aki helyesen mondta meg, hogy miért éppen az a kakukktojás, az még duplázhatott is. Ezt követően a szókirakó játék okozott fejtörést a vetélkedő fiataloknak, persze a tiszteletes úrtól lehetet segítséget kérni a pontok megfelezéséért cserébe. Míg a fiatalok a feladatokat oldották a zsűri (Rákosi Jenő esperes, Balogh Katalin a vallástanárok egyházmegyei vezetője) már lázasan javította az megoldott lapokat, illetve a harmadik zsűri tag Simon-Szabó István a technikai rész kezelésében segített játékvezető kollégájának.


Egy kis szünet után újra kezdődött a komoly pontszerző harc a bogyoszlói templom hűs falai között. A játék az ismert tévés vetélkedő mintájára megszerkesztett 40 pontos játszmával folytatódott. Ez a játék elsősorban az értarcsai csapatnak és a házigazda bogyoszlóiaknak kedvezett, mert a többi csapat sajnos ebben a körben nem tudott pontot szerezni. A legutolsó megmérettetésben már nem a szervezők kínozták az ifjakat, hanem ők egymást a dominópárbajban. A vetélkedő záró részében minden csapat egy újságcikket kellett írjon a versenyről. A zsűri végül e cikkekért minden csapatnak egyenlő pontszámot adott, így az első öt próbatétel végeredménye döntötte el a helyezést. A mieink a következőket írták:

Az egyhetes felkészülést követően nagy izgalommal vártuk a versenyt. Pattanásig feszült idegeinket a jó hangulatú köszöntés kissé lecsendesítette.

A 6 forduló alkalmával sok élménnyel és tudással is gazdagodtunk. Az ellenfelek nagyon rátermetteknek bizonyultak. A verseny izgalma ellenére mindenki arcán egy kis mosolyt fedeztünk fel, hisz magunkon is jól szórakoztunk, ezt mi is tapasztaltuk. A műsorvezető, Jakó Sándor is próbálta oldani a feszültséget, de ebből a zsűri tagjai sem maradhattak ki.

Azt hiszem, hogy elmondhatom, hogy mindenki szép emlékként fog visszagondolni erre a napra, legalább is a mi csapatunk biztosan.

Ez biztos, mert az eredmény a következőképpen alakult: első helyezett lett Értarcsa, második helyen Jankafalva (Kovács Ildikó, Bodó Judit, Szegedi Csilla, Bodó Bianka) míg a harmadik helyen Székelyhíd csapata diadalmaskodott. Mi is gratulálunk nekik.


Végül négy ifjú részt vett az Egyházmegyei Zenetáborban is Hegyközszentmiklóson. Ha már holland testvéreink megajándékoztak a hangszerekkel, akkor úgy gondoltuk, hogy használjuk is őket. Ehhez az első lépés, hogy megtanuljuk használni őket. A tábor egy hete alatt persze nem lehet ilyen csodát várni, de a kezdés megvolt, csak folytatni kell a tanulást. Természetesen a zenélés mellett fürdésben és szórakozásban is volt bőven része a táborozóknak. A tábor záróakordja egy istentisztelettel egybekötött koncert volt július10-én, vasárnap. Én csak a főpróbát hallhattam, de már az is nagyon ígéretes volt. Felemelő érzés volt hallani a sok fiatalt együtt énekelni és muzsikálni.

Jakó Sándor Zsigmond
jankafalvi lelkipásztor