2010. december 8., szerda

Bályoki gyerekek adventi Mikulása

Bályoki gyerekek adventi Mikulása

erdon.ro
2010.12.08

Bihar megye - A második adventi gyertyagyújtást egy bensőséges ünnep követte a bályoki református templomban: felnőtteket és gyerekeket is megörvendeztetve bekopogott a Mikulás.


Már az istentisztelet kezdete is eltért a megszokottól. Miután a lelkipásztor is bevonult a templomba és elhallgatott az orgona, a hirtelen beállt csendben erőteljes kopogtatás hallatszott a templom főbejárati ajtaján. Aztán elhangzott a bebocsátó „tessék!”, és a jelen lévő gyereksereg nagy örömére lassan, öregesen beballagott a Mikulás. Gyerek és felnőtt egyaránt örvendett a nem mindennapi vendégnek, akit a lelkipásztor hellyel kínált, és megkért, vegyen részt az istentiszteleten.

Teríték ünnepi asztalon

Az igehirdetés arról (is) szólt, hogy mi lenne a világgal, ha nem lennének szimbólumaink, melyek a téli ünnepek alkalmával lázba hoznak gyermeket, felnőttet egyaránt:adventi koszorú, Mikulás, fenyőfa. Viszont a hivő keresztyén ember számára ezek olyanok, mint ünnepi asztalon a teríték: hangsúlyosabbá teszik a lényeget, az új ég és új föld örök Jézus Krisztusát. Az adventi, karácsonyváró világ nem feledkezhet meg erről. Igehirdetés után a kisebbek kórusa adventi énekkel köszöntötte az ünneplőket, majd ünnepi tombolasorsolás volt, ami évekre visszamenő hagyomány már a gyülekezetben.

Mikulást a Mikulásnak

A tombola nyereménytárgyai a helyi kereskedők és a hívek adományai, fődíjként három torta várta szerencsés gazdáját. E remekműveket egy presbiterasszony készítette a hívek adományaiból. Az így befolyt összeget nőszövetségünk a karácsonyi szeretetcsomagok összeállítására fordítja. A 31 ajándékot, és a három tortát a Mikulás adta át a nyerteseknek. Minden gyermek kapott cukorkát egy barátságos kézfogás kíséretében. Végül a gyermekek a Jaj de szép, de csodás, mikor jön a Mikulás… énekkel köszöntötték a piros ruhás vendéget, és ők is megajándékozták a Mikulást csokiból készült hasonmásával. Remek hangulatban telt az ünnep. Áldott az Úr, aki megadta és köszönet azoknak, akik hozzájárultak és fáradoztak érte.