2010. november 12., péntek

Érmelléki Református Falinaptár 2011


A napok, hónapok múlását számon tartandó sokan naptárakat vásárolnak évről évre. A különféle méretű, és különféle ízléseknek, igényeknek megfelelő kiadványok közül kitűnnek a keresztyén egyházak által kiadott naptárak, kalendáriumok. Ezekben a kiadványokban a névnapok és egyházi ünnepek megjelölése mellett a Szentírásból olvasandó napi igék is helyet kapnak. Sok keresztyén ember számára nélkülözhetetlen egy ilyen naptár.

Az Érmelléki Református Egyházmegye 6-ik éve jelenteti meg falinaptárát, amelynek elkészítésére Kulcsár Árpád értarcsai, és Szabó Zsolt gálospetri református lelkipásztorok vállalkoztak. Még 2005-ben fogalmazódott meg a falinaptár ötlete, és a következő évre meg is valósult. A nyomdatechnikai kivitelezésben Szalai István formatervező volt segítségükre az első években, majd később Szabó Attilával folytatták ezt a munkát.

Ezeknek a falinaptárak sajátosságává vált, hogy a fentebb említett igényeknek megfelelve törekedtek a készítők évről-évre arra is, hogy ne csak nevében, de látványában is az érmelléki református keresztyének számára érdekesek és tartalmasak legyenek. Ennek az elképzelésnek a mentén haladva a készítők fényképezőgéppel a kezükben az évek során végigjárták az Érmelléki Református Egyházmegye mind a 38 gyülekezetét, és a templomokról fényképeket készítettek, majd ezeket a képeket feldolgozva jelenítették meg a gyülekezeteket is a naptárakon.

Az idei évben a templomok külső-belső bemutatásának végeztével a gyülekezeti házakra összpontosítottak a készítők. A 2011-es falinaptárt a csokalyi, magyarkéci, micskei, ottományi és székelyhídi gyülekezeti házakról készült képek szépítik.

Az igényes kivitelezésű kiadvány megvásárolható a lelkipásztori hivatalokban.
Az előző évek falinaptárainak a képe megtekinthető az alábbi fotóalbumban:

Érmelléki református falinaptárak

Fotó: Kulcsár Árpád és Szabó Zsolt.
Formaterv; kivitelezés: Szalai István és Szabó Attila; Color Print nyomda, Zilah.