2010. augusztus 16., hétfő

San Francisco-tól Bihardiószegig

A Learning Enterprises Szervezet és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat együttműködésének köszönhetően július 18 és augusztus 6 között tanulhattak angolul a bihardiószegi gyermekek. A tábort a református egyház keretében az IKE szervezte.

San Francisco melletti kisvárosból Oakland-ból (Kalifornia Állam) érkezett Diószegre a Stanford-i Egyetem másodéves közgazdász hallgatója: Brianna Pang.


Több, mint száz gyermek fogadta Briannát, aki kedves, közvetlen természetével egyből belopta magát a fiatalok szívébe.

Tanítási módszere a beszédet hangsúlyozta ki, hogy minél több gyermeknek legyen esélye a hétköznapi beszédkörnyezetben használni a nyelvet.

Naponta 6 csoporttal foglalkozott. Délelőtt az óvodásokkal és kisiskolásokkal, délután a nagyobbakkal igyekezett játékosan, kreatívan megszerettetni az angol nyelvet.

Nagy érdeklődést mutatott a község hagyománya, életformája iránt. Ellátogatott a vasárnapi református istentiszteletre, megnézte a katólikus templomot is. Kevés szabadidejében lehetősége nyílt egy családnál kipróbálni a tehénfejést, nagy bátorsággal, félelmet nem ismerve ült fel a ló hátára.


Az itt eltöltött napokon nagyon sokat tanult magyarul. Az elszállásoló családnál – S. Szabó István – igényeit néhány mondatban már magyarul is el tudta mondani.

Az itteni fiatalokban barátokra talált. Az angolul jól beszélő fiatal lányok minden nap segítségére álltak Briannának. Több alkalommal is elkísérték Nagyváradra, megmutatva a város nevezetességeit, nem hagyva ki a Félix fürdő nyújtotta kellemes szórakozást sem.

Brianna augusztus 6-án hagyta el községünket. Innen egyenesen Kínába vezetett az útja. Köszönjük neki, hogy itt volt köztünk és tanított bennünket.

Ghitea Angéla