2010. július 25., vasárnap

XIV. Szalacsi Napok

A falu bejáratánál, a Dózsa-kútnál kezdődik hagyományosan a falunap. Itt található az a lármafa, amit minden falunapkor figyelmeztetésül meggyújtanak. Ehhez kapcsolódva beszélt Botos András református lelkipásztor, majd az ökumené jegyében Duma Ferenc római katolikus plébános (tb. kanonok) is.A református kórus Botos Magda kántornő vezetésével elénekelte a Szózatot, melyet a jelenlévők nagy része is velük dúdolt. Porsztner Sarolta polgármester asszony és az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke - Szabó Ödön - rövid beszéde következett, majd egyik tanulónk az alkalomhoz illő verset adott elő.

Ezután a menet elindult a falu felé. Útközben megálltunk a faluszéli hatalmas keresztnél, ahol a római katolikus plébános úr tartott rövid ismertetőt a kereszt létrejöttéről, majd a római katolikus kórus énekelt. A falu végén a fiatalok hagyományosan kaláccsal és pálinkával kínálták a bevonulókat.
Megérkezvén a faluközpontba, az ott felállított világháborús emlékműnél folytatódott az ünnepség. Botos András tiszteletes úr - többek között - arra hívta fel a figyelmet, hogy mit jelképez az emlékmű, miért is koszorúzzuk meg minden falunapkor. A református kórus a 90. számú, Te benned bíztunk kezdetű zsoltárt adta elő.
Itt is folytatódott az ökumené: a római katolikus plébános, a világi vezetők is beszédet mondtak, majd egyházaink képviselői, a Polgármesteri Hivatal, az RMDSZ, a Balaskó Nándor Iskola , az MPP képviselői és a hozzátartozók helyezték el koszorúikat gyászzene kíséretében az emlékműnél. Elhangzott egy tanuló tolmácsolásában a Himnusz, és egy Márai Sándor vers, majd az ünnepségsorozat folytatódott a menettáncosok bemutatójával, akik az iskolaudvaron felállított színpadig menetelve ezáltal át is tették az ünnepség színhelyét az iskolába.

Bokor István
tanár